Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Anemija - simptomi, dijagnostika i lečenje: sve što treba da znate o ovom globalnom zdravstvenom pro

Anemija je stanje koje nastaje kada telo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca, ili kada crvena krvna zrnca ne sadrže dovoljno hemoglobina. U ovom tekstu možete saznati više o anemiji, uzrocima, dijagnostici, koji su simptomi i kako se leči.

Anemija predstavlja stanje u kojem se smanjuje količina crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi, što sprečava efikasno prenošenje kiseonika do tkiva i organa u telu. Hemoglobin ima važnu ulogu u prenosu kiseonika putem krvotoka, tako da smanjenje njegove količine može dovesti do različitih simptoma i problema u funkciji tkiva i organa.
Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a zadužen je za transport kiseonika iz pluća u ostale delove tela.

Simptomi anemije

Simptomi anemije uključuju umor, slabost, vrtoglavicu, bljedilo kože, kratkoću daha i ubrzan rad srca. Uzroci anemije mogu biti različiti, uključujući manjak gvožđa, B12 vitamina ili folne kiseline, genetske poremećaje, hronične bolesti ili krvarenja.

Dijagnostika anemije

Dijagnostika anemije uključuje različite medicinske postupke koji pomažu u utvrđivanju prisustva i uzroka anemije.

Prva faza dijagnostike podrazumeva detaljno razgovor sa lekarom o simptomima i medicinskoj istoriji pacijenta. Lekar će pitati o mogućem naslednom faktoru, prethodnim bolestima, operacijama, uzimanju lekova, ishrani i drugim faktorima koji mogu uticati na pojavu anemije.

Nakon toga, lekar će obaviti fizički pregled kako bi se utvrdili mogući znakovi anemije, kao što su bljedilo kože, otežano disanje, ubrzani rad srca i krvarenja.

Krvni testovi su najvažniji deo dijagnostike anemije. Uzorak krvi se uzima iz vene na ruci i šalje u laboratoriju na analizu. Krvni testovi koji se koriste za dijagnostiku anemije uključuju:

 1. Kompletnu krvnu sliku (KKS) - koja uključuje brojanje crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i krvnih pločica, određivanje hemoglobina, hematokrita i drugih parametara krvi koji mogu ukazivati na anemiju.

 2. Merenje nivoa gvožđa u krvi - Gvožđe je važan element u stvaranju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, pa se njegov nivo u krvi može koristiti kao indikator moguće anemije uzrokovane manjkom gvožđa.

 3. Merenje nivoa vitamina B12 i folne kiseline u krvi - nedostatak ovih vitamina može biti uzrok anemije.

 4. Testiranje funkcije bubrega - anemija može biti posledica bolesti bubrega.

 5. Testiranje funkcije jetre - bolesti jetre mogu uzrokovati anemiju.

 6. Testiranje prisustva antitela na crvena krvna zrnca - ukoliko su prisutna antitela, to može ukazivati na autoimunu anemiju.

Osim navedenih testova, lekar može predložiti i druge medicinske postupke, kao što su biopsija koštane srži, endoskopija, ultrazvuk i druge, u zavisnosti od sumnje na uzrok anemije.

Važno je naglasiti da je dijagnostika anemije ključna za pravilno lečenje. Samo precizna dijagnoza i adekvatan tretman mogu pomoći u otklanjanju simptoma i sprečavanju komplikacija.

Lečenje anemije

Lečenje anemije zavisi od uzroka i težine stanja. U nekim slučajevima, promena ishrane i unošenje odgovarajućih nutrijenata (gvožđa, B12 vitamina ili folne kiseline) može biti dovoljno. U drugim slučajevima, lekovi i suplementi mogu biti potrebni za nadoknađivanje manjka nutrijenata.

Ukoliko je anemija posledica bolesti, lečenje te bolesti može pomoći u rešavanju anemije. Kod teških oblika anemije, može biti potrebna transfuzija krvi.

Preventivne mere za sprečavanje anemije uključuju zdravu ishranu bogatu gvožđem, B12 vitaminom i folnom kiselinom. Takođe, važno je održavati zdrav životni stil, uključujući redovne preglede i lečenje drugih zdravstvenih problema.

Ukoliko primetite simptome anemije, obratite se svom lekaru. Lekar će vam pomoći da utvrdite uzrok anemije i preporučiti odgovarajući tretman. Ne lečite se sami, jer pogrešno lečenje može dovesti do pogoršanja stanja. Sa odgovarajućim tretmanom, anemija se može uspešno lečiti, a simptomi se mogu ublažiti.

Nedostatak gvožđa

Anemija usled nedostatka gvožđa (IDA) je najčešći oblik anemije i javlja se kada organizam nema dovoljno gvožđa da bi proizveo dovoljno hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Hemoglobin je protein koji prenosi kiseonik u telu i nedostatak hemoglobina može uzrokovati umor, slabost, vrtoglavicu, glavobolju, ubrzan rad srca, kratkoću daha i druge simptome.

IDa se najčešće javlja kod žena reproduktivne dobi, jer one izgube gvožđe tokom menstruacije, trudnoće i dojenja. Međutim, IDA može se javiti i kod muškaraca, dece i starijih osoba.

Dijagnoza IDA se postavlja na osnovu laboratorijskih analiza krvi koje ukazuju na smanjen broj crvenih krvnih zrnaca i niski nivo hemoglobina, kao i na smanjen nivo gvožđa u krvi. Lekar će takođe tražiti informacije o simptomima i medicinskoj istoriji pacijenta, kao i o prehrani.

Lečenje IDA se sastoji u nadoknađivanju nedostatka gvožđa u organizmu. Najčešće se koriste dodaci gvožđa u obliku tableta, koje treba uzimati na prazan stomak kako bi se povećala apsorpcija gvožđa. Ishrana bogata gvožđem (crveno meso, mahunarke, lisnato povrće, žitarice obogaćene gvožđem) takođe može pomoći u prevenciji IDA i pomoći u lečenju.

Važno je imati na umu da previše gvožđa može biti štetno za organizam, pa se preporučuje da se uzimanje dodataka gvožđa obavlja pod nadzorom lekara. Takođe je važno ustanoviti uzrok IDA i lečiti ga, ako postoji, kako bi se sprečio ponovni nastanak anemije.

Kada nedostaju vitamini

Anemija usled nedostatka vitamina je drugi najčešći oblik anemije i javlja se kada telo nema dovoljno vitamina neophodnih za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Najčešće se javlja usled nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline.

Nedostatak vitamina B12 se obično javlja kod starijih osoba, vegetarijanaca i vegan, kao i kod osoba sa bolestima creva koje ometaju apsorpciju vitamina B12. Nedostatak folne kiseline se najčešće javlja kod alkoholičara, trudnica, osoba sa lošom ishranom, kao i kod osoba sa bolestima creva koje ometaju apsorpciju ovog vitamina.

Simptomi anemije usled nedostatka vitamina uključuju umor, slabost, bledilo kože, ubrzan rad srca, kratkoću daha, osećaj vrtoglavice, a u nekim slučajevima i neurološke simptome kao što su trnjenje u rukama i nogama, slabost mišića i nesvestice.

Dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijskih analiza krvi koje ukazuju na smanjen broj crvenih krvnih zrnaca i niski nivo hemoglobina, kao i na smanjen nivo vitamina B12 ili folne kiseline u krvi. Lekar će takođe tražiti informacije o simptomima i medicinskoj istoriji pacijenta, kao i o prehrani.

Lečenje anemije usled nedostatka vitamina se sastoji u nadoknađivanju nedostatka vitamina u organizmu. U slučaju nedostatka vitamina B12, najčešće se koriste injekcije vitamina B12, a u slučaju nedostatka folne kiseline, primenjuje se suplementacija folne kiseline u obliku tableta. Ishrana bogata vitaminima B12 i folnom kiselinom takođe može pomoći u prevenciji i lečenju ove vrste anemije.

Važno je istaći da je previše vitamina B12 i folne kiseline takođe štetno za organizam, pa se preporučuje uzimanje ovih suplemenata pod nadzorom lekara.

Anemija iz posledice neke hronične bolesti

Anemija može biti posledica hroničnih bolesti kao što su upalne bolesti creva, hronična bolest bubrega, hronična srčana oboljenja, rak i autoimune bolesti. Ova vrsta anemije se naziva anemija hroničnih bolesti ili anemija inflamacije.

Uzrok anemije kod ovih bolesti nije nedostatak gvožđa, vitamina ili drugih hranljivih materija, već upala koja remeti normalan proces formiranja crvenih krvnih zrnaca. Upala dovodi do povećanja nivoa jednog proteina koji se zove hepcidin, a koji reguliše nivo gvožđa u krvi. Hepcidin smanjuje nivo gvožđa u krvi tako što smanjuje apsorpciju gvožđa u crevima i smanjuje otpuštanje gvožđa iz skladišta u telu.

Simptomi anemije hroničnih bolesti uključuju umor, slabost, bledilo kože, ubrzan rad srca, kratkoću daha i smanjenu toleranciju na fizičku aktivnost.

Dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijskih analiza krvi koje ukazuju na smanjen broj crvenih krvnih zrnaca i nizak nivo hemoglobina, kao i na povećan nivo hepcidina i smanjen nivo gvožđa u krvi. Lekar će takođe uzeti u obzir medicinsku istoriju pacijenta i postaviti dijagnozu osnovne bolesti koja je uzrokovala anemiju.

Lečenje anemije hroničnih bolesti uključuje lečenje osnovne bolesti i upale koja uzrokuje anemiju. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti suplementaciju gvožđa ili druge hranljive materije, ali se to ne preporučuje u svim slučajevima anemije hroničnih bolesti, jer prekomerna suplementacija može biti štetna.

Prevencija anemije hroničnih bolesti sastoji se u lečenju i kontroli osnovne bolesti, kao i u zdravom načinu života koji uključuje adekvatnu ishranu i fizičku aktivnost. Redovne kontrole kod lekara takođe mogu pomoći u sprečavanju i ranoj detekciji anemije kod osoba sa hroničnim bolestima.

Trajanje anemije

Trajanje anemije zavisi od uzroka anemije, težine i efikasnosti lečenja, kao i od individualnih faktora pacijenta.

Anemija usled nedostatka gvožđa i nedostatka vitamina može se uspešno lečiti unosom adekvatne ishrane i/ili suplementacijom. U ovim slučajevima, anemija može biti rešena u roku od nekoliko meseci do godinu dana.

Anemija usled hroničnih bolesti zahteva lečenje osnovne bolesti, kao i upale koja uzrokuje anemiju. U ovom slučaju, trajanje anemije može biti duže i može trajati mesecima ili godinama.

U nekim slučajevima, anemija može biti trajna i ne može se u potpunosti izlečiti. To se često dešava kod genetskih oblika anemije, kao što je talasemija i srpastocelična anemija.

Komplikacije 

Anemija može izazvati brojne komplikacije ako se ne leči na vreme ili ako se ne leči adekvatno. Ove komplikacije mogu biti posebno ozbiljne kod starijih osoba, trudnica i dece.

Najčešće komplikacije koje se javljaju kod nelečene anemije uključuju:

 1. Srčane komplikacije: Anemija može uzrokovati ubrzan rad srca i srčane probleme, jer srce mora raditi teže da bi pumpalo krv s manjim brojem crvenih krvnih zrnaca.

 2. Problemi sa rastom i razvojem kod dece: Anemija kod dece može uticati na njihov rast i razvoj, posebno ako je anemija ozbiljna i dugotrajna.

 3. Problemi s plodnošću: Anemija može uticati na plodnost kod muškaraca i žena.

 4. Problemi u trudnoći: Anemija u trudnoći može povećati rizik od prevremenog porođaja i niskog porođajne težine.

 5. Povećan rizik od infekcija: Anemija može oslabiti imunološki sistem, što povećava rizik od infekcija.

 6. Povećan rizik od ozbiljnih komplikacija kod osoba koje boluju od srčanih bolesti, plućnih bolesti ili drugih hroničnih oboljenja.

 7. Povećan rizik od pada i preloma: Anemija može uzrokovati slabost mišića i umor, što povećava rizik od pada i preloma kostiju.

Istrazivanja i statistika o anemiji

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), anemija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svetu. Procenjuje se da oko 1,62 milijarde ljudi širom sveta pati od anemije, što čini oko 24,8% globalne populacije.

Najveći broj slučajeva anemije povezan je s nedostatkom gvožđa, koji je najčešći uzrok anemije širom sveta. Prema procenama SZO, oko 30% svetske populacije pati od anemije zbog nedostatka gvožđa.

Anemija se često javlja i kod trudnica i dece. Prema istraživanjima, oko 38% trudnica u svetu pati od anemije, a oko 42% dece mlađe od pet godina ima anemiju.

Rizik od anemije povećava se kod osoba koje žive u siromaštvu, u zemljama u razvoju i kod žena koje imaju menstrualne cikluse. Takođe, anemija se često javlja kod osoba koje boluju od hroničnih oboljenja, kao što su bolesti srca, bubrega, pluća, jetre ili raka.

Za dijagnozu anemije, krvni testovi se koriste za merenje nivoa hemoglobina u krvi i drugih markera koji ukazuju na anemiju. Takođe, krvni testovi se koriste i za identifikaciju uzroka anemije, kao što su nedostatak gvožđa, nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline, ili hronična bolest.

U cilju prevencije anemije, preporučuje se unos adekvatne ishrane bogate gvožđem, folnom kiselinom i vitaminom B12. Takođe, lečenje osnovne bolesti i upale može sprečiti anemiju kod osoba koje boluju od hroničnih oboljenja.

Ukupno uzevši, anemija je veliki globalni zdravstveni problem koji može uticati na kvalitet života pacijenata i dovesti do brojnih komplikacija. Zato je važno pravovremeno prepoznati simptome anemije i potražiti pomoć lekara kako bi se sprečile ozbiljne posledice.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email