Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Sve što treba da znate o anksioznosti

Anksioznost utiče na sve na različite načine. Ponekad osećanja straha i užasa ne nestaju ili se vremenom pogoršavaju. Ovde možete naučiti o anksioznosti, na koga ona utiče i kako da je upravljate.

Šta je anksioznost?

Anksioznost je prirodna reakcija vašeg tela na stres. To je osećaj straha ili straha od onoga što dolazi. Na primer, odlazak na razgovor za posao ili držanje govora prvog dana škole može izazvati strah i nervozu kod nekih ljudi.

Ali ako su vaša osećanja anksioznosti ekstremna, traju najmanje 6 meseci i ometaju vaš život, možda imate anksiozni poremećaj.

Normalno je da ste zabrinuti zbog preseljenja na novo mesto, započinjanja novog posla ili polaganja testa. Ova vrsta anksioznosti je neprijatna, ali vas može motivisati da radite više i bolje radite. Obična anksioznost je osećaj koji dolazi i prolazi, ali ne ometa vaš svakodnevni život.

U slučaju anksioznog poremećaja, osećaj straha može biti sa vama sve vreme. To je intenzivno i ponekad iscrpljujuće.

Ova vrsta anksioznosti može dovesti do toga da prestanete da radite stvari u kojima uživate. Na primer, može vas sprečiti da uđete u lift, pređete ulicu ili čak napustite svoj dom u ekstremnim slučajevima. Ako se ne leči, anksioznost će se pogoršavati.

Anksiozni poremećaji su najčešći oblik emocionalnog poremećaja i mogu uticati na svakoga. Ali, prema Američkom psihijatrijskom udruženju, žene imaju veću vjerovatnoću da dobiju dijagnozu anksioznog poremećaja.

Koje su vrste anksioznih poremećaja?

Anksioznost je vitalni deo nekoliko različitih poremećaja. Ovi uključuju:

 • Panični poremećaj. To znači da imate ponavljajuće napade panike u neočekivanim trenucima.
  fobija. Ovo je preterani strah od određenog objekta, situacije ili aktivnosti.
 • Socijalna fobija. Ovo je ekstremni strah od osude drugih u društvenim situacijama.
  Opsesivno kompulzivni poremećaj. To znači da imate ponavljajuće iracionalne misli koje vas dovode do specifičnih, ponovljenih ponašanja.
  Poremećaj anksioznosti pri odvajanju. To znači da imate strah od odsustva od kuće ili svojih najmilijih.
 • Anksiozni poremećaj bolesti. Ovo je zabrinutost za vaše zdravlje (ranije nazvana hipohondrija).

  Pored toga, brojna mentalna i medicinska stanja mogu imati anksioznost kao simptom. Ovi uključuju:
 • Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Ovo je anksioznost nakon traumatskog događaja.

 • Veliki depresivni poremećaji. Postoji jaka veza između depresije i anksioznosti.
 • Hronična bolest. Lečenje stanja kao što su hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP) i dijabetes može dovesti do simptoma anksioznosti.
 • Inflamatorna stanja. Anksioznost može dovesti do hronične upale i bolesti kao što je artritis
 • Hronični bol. Anksioznost se često nalazi kod onih sa hroničnim poremećajima bola.

Koji su simptomi anksioznosti?

Anksioznost se oseća drugačije u zavisnosti od osobe koja je doživljava. Osećanja mogu da variraju od leptira u stomaku do trkačkog srca. Možda se osećate van kontrole kao da postoji nepovezanost između vašeg uma i tela.

Možda imate opšti osećaj straha i brige, ili se možete plašiti određenog mesta ili događaja. U nekim slučajevima možete doživeti napad panike.

Simptomi Pouzdani izvor anksioznosti mogu uključivati:

 • uznemirene misli ili uverenja koja je teško kontrolisati
 • nemir
 • problemi sa koncentracijom
 • teškoće zaspati
 • umor
 • razdražljivost
 • neobjašnjive bolove

Vaši simptomi anksioznosti mogu se razlikovati od nečijih drugih. Zato je bitno znati kako se anksioznost može pojaviti. Pročitajte o mnogim vrstama simptoma anksioznosti koje možete iskusiti.

Šta je napad panike?

Napad panike je osećaj intenzivnog straha koji se javlja iznenada i dostiže vrhunac u roku od 10 do 20 minuta. Početni pokretač straha može biti poznat ili nepoznat.

Fizički simptomi mogu oponašati srčani udar. Jednom kada doživite napad panike, simptomi se mogu pogoršati ako verujete da možda imate srčani udar ili da imate hitan slučaj mentalnog zdravlja. Još jedan uobičajeni strah koji može pogoršati napad panike je strah da biste mogli biti negativno ocenjeni ako imate napad u javnosti.

Napadi panike mogu se veoma razlikovati, a simptomi se mogu razlikovati među pojedincima. Pored toga, mnogi simptomi anksioznosti se ne dešavaju svima i mogu se promeniti tokom vremena.

Uobičajeni simptomi napada panike uključuju:

 1. bol u grudima
 2. osećaj gušenja
 3. strah od gubitka kontrole
 4. osećaj predstojeće propasti
 5. znojenje, naleti hladnoće i talasi vrućine
 6. utrnulost i peckanje ruku, stopala ili lica
 7. mučnina ili uznemireni stomak
 8. strah od umiranja
 9. kratak dah

Kada doživite ponovljene napade panike ili anksioznosti, možda imate panični poremećaj.

Šta uzrokuje anksioznost?

Stručnjaci nisu sigurni u tačan uzrok anksioznosti. Ali verovatno je da kombinacija faktora igra ulogu.

Uzroci anksioznosti mogu uključivati:

 • depresija ili dijabetes
 • stres
 • upotreba supstanci
 • situacije kao što su operacija ili profesionalna opasnost

Pored toga, istraživači veruju da potiče iz oblasti mozga odgovornih za kontrolu straha i čuvanje i vraćanje emocionalnih i sećanja u vezi sa strahom.

Postoje li testovi koji dijagnostikuju anksioznost?

Jedan test ne može da dijagnostikuje anksioznost. Umesto toga, dijagnoza anksioznosti zahteva dug proces fizičkih pregleda, testova mentalnog zdravlja i psiholoških upitnika.

Neki lekari ili zdravstveni radnici mogu obaviti fizički pregled, uključujući testove krvi ili urina kako bi isključili osnovna medicinska stanja koja bi mogla da doprinesu simptomima koje doživljavate.

Nekoliko testova i skala anksioznosti se takođe koristi da pomognu lekaru da proceni nivo anksioznosti koji doživljavate. Saznajte više o svakom od ovih testova.

Koji su tretmani za anksioznost?

Kada dobijete dijagnozu anksioznosti, možete da istražite mogućnosti lečenja sa lekarom.

Ali lečenje vam može pomoći da prevaziđete simptome i vodite svakodnevni život koji je lakši za upravljanje.

Lečenje anksioznosti spada u tri kategorije:

 • Psihoterapija. Terapija može uključivati terapiju kognitivnog ponašanja i prevenciju odgovora na izloženost.
 • Tehnike komplementarnog zdravlja. Svesnost, joga i strategije samoupravljanja, kao što je upravljanje stresom, načini su za lečenje anksioznosti koristeći alternativne metode.
 • Lekovi. Lekari propisuju lekove protiv anksioznosti i antidepresiva.

Sastanak sa terapeutom ili psihologom može vam pomoći da naučite alate za upotrebu i strategije za suočavanje sa stresom kada se on pojavi.

Lekovi koji se obično koriste za lečenje anksioznosti uključuju benzodiazepine za kratkoročno ublažavanje simptoma, ali se izbegavaju ako je moguće zbog visokog rizika od zavisnosti. Drugi lekovi protiv anksioznosti ili antidepresivi, kao što je escitalopram, efikasno menjaju hemiju vašeg mozga kako bi poboljšali raspoloženje i smanjili stres.

Neki drugi često korišćeni lekovi uključuju:

 • Selektivni inhibitori uzimanja serotonina (SSRI). Escitalopram, fluoksetin i paroksetin su uobičajeni SSRI.
 • Selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja norepinefrina (SNRI). Duloksetin i venlafaksin su uobičajeni SNRI.
 • Antipsihotici. Kvetiapin i aripiprazol su uobičajeni antipsihotici.
 • Benzodiazepini. Diazepam i klonazepam su uobičajeni benzodiazepini.
 • Anksiolitici. Buspiron je uobičajeni anksiolitik.

Koji prirodni lekovi se koriste za anksioznost?

Promene životnog stila mogu efikasno osloboditi deo stresa i anksioznosti sa kojima se možete nositi svaki dan. Većina prirodnih „lekova“ sastoji se od brige o svom telu i učešća u zdravim aktivnostima uz eliminisanje nezdravih.

Ovi uključuju:

 1. dovoljna količina sna
 2. meditacija
 3. ostati aktivan i vežbati
 4. jesti zdravu ishranu
 5. izbegavanje alkohola
 6. izbegavanje kofeina
 7. prestanak pušenja cigareta ako pušite

Anksioznost i depresija

Ako imate anksiozni poremećaj, možda imate i depresiju. Dok se anksioznost i depresija mogu pojaviti odvojeno, nije neobično da se poremećaji mentalnog zdravlja dešavaju zajedno.

Anksioznost može biti simptom kliničke ili velike depresije. Isto tako, pogoršanje simptoma depresije može biti izazvano anksioznim poremećajem.

Možete upravljati simptomima oba stanja uz pomoć mnogih istih tretmana: psihoterapije (savetovanja), lekova i promena načina života.

Kako pomoći tinejdžerima sa anksioznošću

Tinejdžeri mogu imati mnogo razloga da budu uznemireni. Testovi, posete fakultetu i prvi sastanci se pojavljuju u ovim važnim godinama. Ali tinejdžeri koji osećaju anksioznost ili često doživljavaju simptome anksioznosti mogu imati anksiozni poremećaj.

Simptomi anksioznosti kod tinejdžera mogu uključivati nervozu, stidljivost, izolacionističko ponašanje i izbegavanje. Isto tako, anksioznost kod tinejdžera može dovesti do neobičnog ponašanja.

Na primer, mogu da glume, loše rade u školi, preskaču društvene događaje, pa čak i da se uključe u upotrebu supstanci ili alkohola.

Kod nekih tinejdžera, depresija može biti praćena anksioznošću. Dijagnostikovanje oba stanja je od suštinskog značaja kako bi njihovo lečenje moglo da reši osnovne probleme i pomogne u ublažavanju simptoma.

Najčešći tretmani za anksioznost kod tinejdžera su terapija razgovorom i lekovi. Ovi tretmani takođe pomažu u rešavanju simptoma depresije.

Anksioznost i stres

Stres i anksioznost su povezani, ali različiti. Stres je tipična i zdrava reakcija na prepoznatljiv događaj koji vas čini nervoznim, kao što je predstojeći test, prezentacija, venčanje ili druga velika promena u vašem životu.

Stres će nestati kada okidač nestane. Anksioznost, s druge strane, opstaje izvan svakog okidača i može postojati bez poznatog okidača. Osobama je možda potrebno lečenje da anksioznost nestane.

I anksioznost i stres dobro reaguju na fizičku aktivnost, dobru higijenu sna i dobro izbalansiranu ishranu. Ali ako vaša anksioznost i stres ne reaguju dobro i osećate da vam je narušeno svakodnevno funkcionisanje, stručnjak za mentalno zdravlje može vam pomoći da odredite plan lečenja.

Anksioznost i alkohol

Ako ste često uznemireni, možda ćete odlučiti da želite piće da smirite svoje živce. Na kraju krajeva, alkohol je sedativ. Pored toga, može smanjiti aktivnost vašeg centralnog nervnog sistema, što vam može pomoći da se osećate opuštenije.

Neki ljudi sa anksioznim poremećajima redovno zloupotrebljavaju alkohol ili druge droge da bi se osećali bolje, stvarajući zavisnost i zavisnost.

Možda će biti neophodno lečiti problem sa alkoholom ili drogom pre nego što lekari mogu da se pozabave anksioznošću. Ali hronična ili dugotrajna upotreba može na kraju pogoršati stanje. 

Može li hrana lečiti anksioznost?

Lekari obično koriste lekove i terapiju razgovorom za lečenje anksioznosti. Ali promene u načinu života, kao što su dovoljno sna i redovno vežbanje, takođe mogu pomoći. Pored toga, neka istraživanja sugerišu da hrana koju jedete može imati povoljan uticaj na vaš mozak ako često doživljavate anksioznost.

hrana koja leci

Ove namirnice uključuju:

 • laneno i čia seme
 • masne ribe kao što su skuša i losos
 • kurkuma
 • vitamin D
 • magnezijum

Proširena lista namirnica koja može pomoći u lečenju ili ublažavanju anksioznosti pročitajte ovde: Hrana koja pomaže u ublažavanju anksioznosti


Za kraj

Svoju anksioznost možete lečiti lekovima, psihoterapijom ili kombinacijom ova dva.

Ali neki ljudi koji imaju blagi anksiozni poremećaj ili strah od nečega što mogu lako da izbegnu, odluče da žive sa tim stanjem i ne dobiju lečenje.

Međutim, izbegavanje okidača dugoročno može pogoršati anksioznost. Lečenje vam može pomoći da prevaziđete potrebu da izbegnete okidač.

Važno je razumeti da se anksiozni poremećaji mogu lečiti, čak iu teškim slučajevima. Iako anksioznost obično ne nestaje, možete naučiti da upravljate njome i živite srećnim, zdravim životom.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email