Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Pravilna primena antibiotika - savremeni pristup

Antibiotici su jedan od najvažnijih medicinskih dostignuća u istoriji medicine, ali njihova neodgovarajuća upotreba može dovesti do razvoja rezistentnosti bakterija na lekove.

Stoga je važno poznavati pravilnu upotrebu antibiotika kako bi se izbegle neželjene posledice i osigurala efikasna terapija.

Kada treba uzeti antibiotik

Antibiotici su efikasni samo u lečenju bakterijskih infekcija, dok protiv virusa nemaju nikakav efekat. Zbog toga, važno je znati da li je uzročnik infekcije bakterija ili virus, kako bi se izbegla nepotrebna upotreba antibiotika.

Odabir odgovarajućeg antibiotika

Kada je utvrđeno da je potrebno uzeti antibiotik, neophodno je odabrati odgovarajući lek koji će biti efikasan protiv bakterije koja je uzrok infekcije. To se postiže uzimanjem uzorka tkiva ili secera i njihovim ispitivanjem u laboratoriji, kako bi se utvrdila osjetljivost bakterije na različite antibiotike.

Pravilna doza i trajanje terapije

Nakon što je odabran odgovarajući antibiotik, neophodno je poštovati preporučenu dozu i trajanje terapije, kako bi se osigurala efikasna terapija i izbegla razvoj rezistentnosti bakterija. Ukoliko se prekidaju antibiotske terapije ili se uzimaju manje doze od preporučenih, bakterije mogu preživeti i razviti otpornost na lek.

Principe pravilne upotrebe antibiotika možemo svrstati u 5 kategorija

 1. Koristiti samo u slučajevima kada je neophodno: Antibiotici se trebaju koristiti samo u slučajevima kada je to neophodno, kada se leči bakterijska infekcija. Virusne infekcije, kao što su grip, ne reaguju na antibiotike i njihova upotreba u ovim slučajevima je beskorisšćena i može dovesti do razvoja rezistentnosti.

 2. Koristiti odgovarajući antibiotik: Odabir odgovarajućeg antibiotika za lečenje bakterijske infekcije ključan je za uspešno lečenje i sprečavanje razvoja rezistentnosti. Lekar će najbolje odrediti koji je antibiotik najprikladniji za lečenje konkretne infekcije.

 3. Konzumirati celokupnu dozu: Potpuno konzumiranje propisane doze antibiotika ključno je za uspešno lečenje infekcije. Ako se prekine terapija pre vremena, može doći do povratka infekcije i razvoja rezistentnosti.

 4. Ne kombinovati antibiotike bez preporuke lekara: Kombinovanje antibiotika bez preporuke lekara može dovesti do interakcija između lekova i neželjenih posledica.

 5. Sprečavanje širenja infekcije: Pravilna higijena i sprečavanje širenja infekcije takođe su važni koraci u pravilnoj upotrebi antibiotika.

Prevencija razvoja rezistentnosti na antibiotike

 • Redovno poštovanje preporučene doze i trajanja terapije
 • Izbegavanje nepotrebne upotrebe antibiotika
 • Čuvanje higijene i smanjivanje kontakata sa zaraženim osobama
 • Poštovanje preporučenih mere za sprječavanje širenja infekcija

Posledice nepravilne primene antibiotika

 • Razvoj rezistentnosti bakterija: Nepravilna upotreba antibiotika može dovesti do razvoja rezistentnosti bakterija na lek, što će učiniti te bakterije otpornim na buduću terapiju.
 • Povećanje rizika od infekcija: Nepotrebna upotreba antibiotika može dovesti do povećanja rizika od infekcija, jer će bakterije biti otpornije na lekove.
 • Smanjenje efikasnosti antibiotika: Ako se antibiotici ne koriste pravilno, njihova efikasnost će biti smanjena, što će dovesti do produženja trajanja infekcije i povećanja rizika od komplikacija.
 • Nepoželjne posledice: Nepravilna upotreba antibiotika može dovesti do neželjenih posledica, kao što su alergijske reakcije, probavne smetnje i štetu na crevnom mikrobiomu.
 • Povećanje troškova lečenja: Ako se antibiotici ne koriste pravilno, može doći do povećanja troškova lečenja, jer će biti potrebno koristiti više lekova ili duže trajanje terapije.

Neželjene reakcije na antibiotik

 1. Probavne smetnje: Neki pacijenti mogu iskusiti probavne smetnje, kao što su mučnina, povraćanje, proliv i grčevi u stomaku.

 2. Alergijske reakcije: Alergijske reakcije na antibiotike mogle bi uključivati košnice, otekanje lica, jezika i grkljana, kao i anafilaksiju.

 3. Nekroza kože: Nekroza kože je retka neželjena reakcija na antibiotike, koja se javlja kao oštećenje kože usled naglog gubitka cirkulacije.

 4. Poremećaj funkcije jetre: Neki antibiotici mogu uzrokovati oštećenje jetre ili povećati nivo jetrenih enzima.

 5. Otkazivanje bubrega: Neki antibiotici mogu uzrokovati oštećenje bubrega, što može dovesti do kreatinina u krvi i oticanja.

 6. Poremećaj funkcije krvnih ćelija: Neki antibiotici mogu uzrokovati poremećaj funkcije krvnih ćelija, što može dovesti do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i trombocita.

Probiotik i antibiotik: Važne stvari koje treba znati

 1. Uključivanje probiotika u terapiju: Probiotik se koristi u kombinaciji sa antibiotikom kako bi se obnovila ravnoteža mikroflore u crevima.

 2. Pravilan izbor probiotika: Važno je odabrati odgovarajući probiotik koji sadrži bakterije koje su otporne na određeni antibiotik.

 3. Vreme uzimanja probiotika: Najbolje je uzimati probiotik par sati pre ili posle uzimanja antibiotika, kako bi se smanjila šansa za uništenje dobrih bakterija u crevima.

 4. Dužina terapije probiotikom: Terapija probiotikom može trajati i nekoliko nedelja posle završetka antibiotske terapije kako bi se obnovila mikroflora u crevima.

 5. Konzultacija sa lekarom: Pre nego što započnete terapiju probiotikom, savetujemo da se posavetujete sa svojim lekarom kako bi se izbegla neželjena interakcija između probiotika i drugih lekova koje uzimate.

Uključivanje probiotika u terapiju uz antibiotik može biti korisno za obnovu ravnoteže mikroflore u crevima, međutim, važno je pravilno odabrati probiotik i pridržavati se saveta lekara.

Veza između loših i dobrih bakterija

Creva svakog organizma sadrže oko 1.000 različitih vrsta bakterija, uključujući 100 triliona podvrsta, od čega 80% čine dobre bakterije. Loše bakterije takođe postoje, ali ne predstavljaju problem dok se dobra ravnoteža mikroflore održava.
U ljudskom organizmu postoje i dobre i loše bakterije. Dobre bakterije igraju važnu ulogu u zaštiti organizma i podržavaju zdrave funkcije creva, probave i imunog sistema. One su deo prirodne mikroflore u crevima.

S druge strane, loše bakterije, kao što su Salmonella i E. coli, mogu izazvati zarazne bolesti i narušiti ravnotežu u crevima.

Antibiotici su lekovi koji uništavaju bakterije, uključujući i dobre bakterije. Kada se antibiotici koriste prečesto ili neadekvatno, to može dovesti do narušavanja ravnoteže između dobrih i loših bakterija, što može dovesti do pojave neželjenih posledica.

Zato, važno je pravilno upotrebljavati antibiotike i uključiti probiotike u terapiju kako bi se obnovila ravnoteža mikroflore u crevima.

Zašto dolazi do dijareje kada se uzimaju antibiotici i probiotici

Dijareja može da se pojavi kada se uzimaju antibiotici i probiotici zbog prekomernog uništavanja dobrih bakterija u crevima, što dovodi do povećanja količine štetnih bakterija. Antibiotici narušavaju ravnotežu u mikrobiomu creva, što dovodi do povećanja količine štetnih bakterija. Kada naš imuni sistem prepozna ove štetne bakterije, on pokušava da ih uništi, što uključuje i uništavanje crevne sluznice, što dovodi do upale i iritacije. Rezultat toga je dijareja.

Namirnice koje sadrže probiotike

 • Kefir
 • Jogurt
 • Kombucha
 • Kiseli kupus
 • Kimči
 • Sirovi sir
 • Sirove mliječne proizvode
 • Tempeh
 • Miso paste
 • Krastavčići

Ove namirnice sadrže žive i aktivne kultura probiotika, što pomaže u održavanju ravnoteže u mikrobiomu creva. Takođe, neke od njih su prirodne kiseline koje podržavaju rast i razmnožavanje dobrih bakterija u crevima.

Alkohol posle terapije

Nakon terapije antibioticima, stručnjaci preporučuju da se izbegava konzumiranje alkohola najmanje 24-48 sati. Alkohol može oštetiti crevnu sluznicu, što može uticati na funkcionisanje probiotika, koje se unose kako bi se obnovila ravnoteža u crevnom mikrobiomu. Osim toga, alkohol može umanjiti učinkovitost antibiotika, što može dovesti do povećanja rizika od ponavljanja infekcije. Zato, za najbolju efikasnost terapije antibioticima, preporučuje se da se izbegava konzumiranje alkohola tokom trajanja terapije i 24-48 sati nakon završetka terapije.

Šta je to hemioprofilaksa?

Hemioprofilaksa je medicinska metoda koja se koristi za sprečavanje širenja infekcije u organizmu. Ova metoda se često koristi u slučajevima kada postoji visok rizik od širenja infekcije, kao što su hirurške intervencije, transfuzije krvi ili invazivne dijagnostičke procedure. Hemioprofilaksa se sprovodi korišćenjem antibiotika kako bi se spriječilo ili smanjilo širenje bakterija. Ova metoda se često koristi u kombinaciji sa drugim mjerama za sprječavanje infekcije, kao što su sterilizacija instrumenta i pravilna higijena ruku. Cilj hemoprofilakse je sprečiti razvoj infekcije, što može dovesti do potrebe za dodatnom terapijom antibioticima.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email