Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Na čemu spavate i koliko je dušek bitan za odmor našeg tela

Dušek na kojem spavate noću može odigrati veliku ulogu u tome kako se osećate ujutru. Drugim rečima, važno je saznati da li je vaš krevet kriv za bolove koje osećate i umor koji nikako da nestane.

Šta čini dobar dušek?

Očigledno, nisu svi kreveti kreirani jednako kada je u pitanju bol u leđima. Generalno, ne postoji specifičan tip ili brend dušeka koji je bolji od drugog. Savršen dušek je stvar ličnih preferencija, ali neka urođena svojstva moraju postojati da bi taj dušek bio zdrav za vaše telo.

Evo 3 najbolje stvari na koje treba obratiti pažnju kada kupujete ili analizirate kvalitet dušeka:
1. Krevet treba da podržava celo telo kada je u neutralnom položaju sa pravilnim poravnanjem kičme.
2. Ne sme biti previše čvrsta, da ne gura glavne tačke pritiska na kičmi.
3. Ne sme biti previše mekan, da ne bi ostavio vaše tačke pritiska nepodržane dok stvara zakrivljenost kičme.

Možda je vreme za novi dušek

Obratite posebnu pažnju na to kako se vi ili vaš partner ponašate tokom noći. Ako imate bilo koji od sledećih znakova koji ometaju san, možda je vreme da zamenite dušek.

  • Često se budite tokom noći bez očiglednog razloga.
  • Mnogo se bacate ili ne možete da se osećate udobno.
  • Osećate povećan pritisak na delove tela kada ležite u određenim položajima.
  • Osećate se „progutano“ svojim krevetom.
  • Vaš krevet je ravan i neumoljiv na oblinama vašeg tela.
  • Vaš bol u leđima pri buđenju nestaje nakon 20-30 minuta.

Dušek je velika kupovina i trebalo bi da vam traje nekoliko godina. Međutim, možda je prošlo dosta vremena otkako ste kupili novi, a žargon može biti malo zbunjujući.

Materijali za dušeke

Glavne vrste dušeka koje ćete videti na tržištu su:

  • Federi/Opruge. Ovi dušeci su napravljeni sa umotanim namotajima ili oprugama, koje služe kao glavni sistem podrške. Ovo je stil stare škole i obično su prilično jeftini.
  • Pena. Potpuno suprotno od unutrašnje opruge, dušeci od pene sadrže nula zavojnica. Umesto toga, koriste memorijsku penu ili lateks penu kao glavnu podršku.
  • Hibrid. Hibridni dušeci se sastaju sa unutrašnjim oprugama i dušecima od pene u sredini. Za udobnost koriste i zavojnice ili opruge i slojeve pene.
  • Vazdušni krevet. Da se ​​ne mešaju sa vazdušnim dušecima, vazdušni kreveti nude podesivu podršku sa mogućnošću učvršćivanja ili omekšavanja dušeka na komandu.

Preporuka dušeka - salon Marjanović

Kontaktirali smo prijatelje iz salona Marjanović kako bi smo saznali koja su njihova dosadašnja iskustva po ovom pitanju i koji bi dušek iz svok širokog asortimana ponudili. Salon Marjanović postoji već 10 godina i iza sebe imaju klijente koji za njihove proizvode imaju samo reči hvale. Vise o njima možete pogledati na Salon Marjanovic a evo i njihove preporuke.

DUŠEK PRESTIGE

PRESTIGE je izuzetna kombinacija ekskluzivnih materijala koja omogućava brzo opuštanje i dugotrajan odmor. Pojačano delovanje omogućava bolju cirkulaciju i metabolizam. Dusek prestige iz salona Marjanovic

Odabir prave veličine dušeka

Jedna od najčešćih grešaka pri kupovini novog kreveta je odabir premalog. Kada su u pitanju veličine dušeka, veći je često bolji (sve dok može da stane u vašu sobu!). Ako još uvek niste ubeđeni da je veći to bolji, mi smo tu da vam pomognemo da saznate više o različitim veličinama dušeka pomoću ovog jednostavnog vodiča za veličinu dušeka, tako da možete biti sigurni da ste pronašli savršeni dušek koji vam odgovara.

Da li ste znali da se prosečna osoba kreće više od 40 puta tokom noći, uključujući i desetak okreta celog tela? Ako izaberete dušek koji je premali, naizmenično ćete menjati grčeve laktove sa svojim partnerom i kotrljati se na pod. Iako se to može lako zaboraviti, dimenzije dušeka su važne.

Da biste bili sigurni da ne gubite svoj dragoceni odmor za lepotu, evo raščlanjenja opcija veličine vašeg dušeka i različitih merenja veličine dušeka.

80x190 / 80x200

Kome je potreban dupli dušek? Obično je ili za niže ljude, poput dece, ili za male prostore.

120x200/140x200

Dušek ove veličine obično ne funkcioniše dobro za većinu parova jer ostavlja samo50 cm ličnog prostora po osobi - to je otprilike ista količina prostora za spavanje kao krevetac! Ali, ako sami spavate na dušeku ove dimenzije , ova veličina dušeka pruža mnogo više prostora za pojedinca nego 80x190/80x200 dušek

180x200

Na ovom dušeku se možete lako ispružiti tokom noći bez ometanja partnera koji spava. Kao najveća veličina dušeka*, on omogućava maksimalan prostor za spavanje, pa čak i dodatni prostor za dete (ili dvoje ?), kućnog ljubimca ili koga god želite da dodatno ugurate.

Ne zaboravite veličinu sobe

Pobrinite se da dušek koji odaberete ispunjava vaš prostor - na kraju krajeva, ne zove se bez veze SPAVAĆA soba. Napravite sebi ušuškani ugođaj, prostor u koji jedva čekate da se vratite na kraju dana. Ovde umor nestaje.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email