Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Šta je fizikalna terapija?

Fizikalna terapija je grana medicine koja se bavi prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom poremećaja u funkciji tijela. Cilj je poboljšanje funkcije, smanjenje boli i povećanje kvalitete života pacijenta.

Fizikalna terapija se koristi za liječenje širokog spektra bolesti i poremećaja, uključujući ozljede, bolesti mišićno-koštanog sustava, neurologiju, kardiovaskularne bolesti i mnoge druge.

Kako Fizikalna Terapija može pomoći

Fizikalna terapija se temelji na korištenju fizikalnih modaliteta, poput ultrazvuka, laserske terapije, elektroterapije i vodene terapije, kao i različitih vežbi i tehnika manualne terapije, kako bi se poboljšalo funkcioniranje tela. Terapeut fizikalne terapije koristi ove tehnike kako bi se pacijentu pomoglo da se oporavi od ozljede, da se smanji bol i da se poboljša funkcija zahvaćenog dijela tela.

Fizikalna terapija se često koristi zajedno sa drugim vrstama lečenja, poput lekova i hirurških zahvata, kako bi se pacijentu pružila što bolja i učinkovitija nega. Terapeut će sarađivati sa ostalim članovima zdravstvenog tima kako bi se osiguralo da pacijent dobije najbolju moguću negu.

Ko može koristiti fizikalnu terapiju

Fizikalna terapija je prikladna za pacijente svih dobnih skupina, uključujući decu, odrasle i starije osobe. To se može koristiti za lečenje širokog spektra stanja, uključujući sportske povrede, bolesti mišićno-koštanog sistema, neurologiju, kardiovaskularne bolesti, povrede zglobova i mnoge druge.
 

Šta je aparaturna fizikalna terapija i kako ona pomaže u tretiranju povreda i bolesti?

Aparaturna fizikalna terapija je podoblast fizikalne terapije koja koristi različite aparate i uređaje za tretiranje povreda, bolesti, i drugih zdravstvenih problema. Ova vrsta terapije se često koristi u kombinaciji sa manualnim tehnikama, kao što su masaže i terapije manipulacijom, kako bi se postigli što bolji rezultati.

Aparaturna fizikalna terapija koristi različite uređaje i tehnike kako bi se pomoglo u oporavku i ublažavanju bolova, kao što su:

 • Elektrostimulacija
 • Terapijsko blato
 • Ultrazvuk
 • Laseri
 • Parafinske kupke
 • Krioterapija

Ovi aparati i tehnike koriste se za tretiranje mnogih različitih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Povrede mišića i zglobova
 • Bolesti zglobova, poput artritisa
 • Povrede ligamenata
 • Neuralgične bolove
 • Otekline i bolove uzrokovane sportskim povredama
 • Rehabilitaciju posle operacija

Aparaturna fizikalna terapija može pomoći u smanjenju bola, povećanju pokretljivosti i jačanju mišića. Ona takođe može pomoći u sprečavanju recidiva povreda i ubrzavanju oporavka.

Ukoliko ste zainteresovani za aparaturnu fizikalnu terapiju, najbolje je konsultovati se sa stručnjakom u oblasti fizikalne terapije kako bi se utvrdilo da li je ova vrsta terapije pogodna za vas i kako bi se planirao individualizovani plan tretmana.

Ciljevi fizikalne terapije i kako oni pomažu pacijentima

Ciljevi fizikalne terapije su jasno definisani koraci kojima se želi postići konkretan ishod u tretiranju pacijenata sa zdravstvenim problemima. Ovi ciljevi su usmereni na poboljšanje funkcija tela i smanjenje bola, kako bi se pacijentu omogućilo da se vrati u aktivne i produktivne aktivnosti svakodnevnog života.

Glavni ciljevi fizikalne terapije su:

 1. Smanjenje bola: Fizikalna terapija se koristi za smanjenje bola uzrokovanog različitim zdravstvenim problemima, kao što su povrede mišića i zglobova, bolesti zglobova, i neuralgične bolove.

 2. Povećanje pokretljivosti: Cilj fizikalne terapije je i povećanje pokretljivosti zglobova i mišića, kako bi se pacijentu omogućilo da se vrati u aktivne aktivnosti bez ograničenja.

 3. Jačanje mišića: Fizikalna terapija takođe pomaže u jačanju mišića, što povećava stabilnost i podršku zglobovima, što u konačnici smanjuje rizik od povreda.

 4. Poboljšanje ravnoteže i koordinacije: Fizikalna terapija takođe pomaže u poboljšanju ravnoteže i koordinacije, što je posebno važno za pacijente sa rizikom od pada i povreda.

 5. Povećanje snage: Fizikalna terapija takođe pomaže u povećanju snage mišića, što povećava sposobnost tijela da izvršava svakodnevne aktivnosti.

Ukupno, ciljevi fizikalne terapije su usmereni na omogućavanje pacijentima da se vrate u aktivne aktivnosti bez bola i ograničenja, što im omogućava da žive punim i produktivnim životom.

Podela fizikalne terapije

Fizikalna terapija podeljena je prema vrsti primenjenog fizičkog agensa, uključujući elektroterapiju, sonoterapiju, magnetoterapiju, fototerapiju, laser, termoterapiju, krioterapiju i mehanoterapiju. Pacijenti često biraju da primaju fizikalnu terapiju u privatnim ordinacijama zbog razloga kao što su ušteda vremena, prilagodljivost terminima i bolja usluga. Fizikalna terapija može trajati dugo, pa je važno izabrati ordinaciju u kojoj pacijent ima poverenje.

Dodaj komentar

Potreban ti je fizioterapeut? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email