Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Pregled gastroenterologa - šta je i kako izgleda

Gastroenterologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom bolesti digestivnog sistema. To znači da gastroenterolog proučava probleme sa probavnim sistemom, od usta do anusa.

Ovaj specijalista može da pomogne u dijagnostikovanju i lečenju različitih bolesti, od kojih su neke čak i potencijalno opasne po život.

U ovom tekstu, objasnićemo koje bolesti gastroenterolog leči, kada bi trebalo da ga posetite i šta očekivati ​​tokom pregleda.

Ko je gastronterolog?

Gastroenterolog je lekar specijalizovan za dijagnostiku, lečenje i prevenciju bolesti gastrointestinalnog sistema. Ovaj medicinski stručnjak se bavi bolestima koje se tiču ​​želuca, creva, jetre, pankreasa i žučne kese.

Gastroenterolozi prolaze kroz specijalizovano medicinsko obrazovanje i obuku kako bi stekli znanje o dijagnostici i lečenju gastrointestinalnih problema. Oni se obično obrazuju nakon završetka medicinske škole, a zatim se dalje specijalizuju tokom višegodišnjeg programa specijalizacije u gastroenterologiji.

Gastroenterolozi koriste različite dijagnostičke metode kako bi procenili zdravlje gastrointestinalnog sistema, uključujući fizički pregled, laboratorijske testove, endoskopiju, kolonoskopiju, ultrazvuk i rendgen. Nakon dijagnostikovanja problema, gastroenterolog će predložiti odgovarajući tretman, koji može uključivati lekove, hirurške intervencije ili promene u ishrani i načinu života.

Gastroenterolozi takođe mogu pružiti preventivne usluge, poput skrininga na kolorektalni kancer, kako bi se otkrili potencijalni problemi gastrointestinalnog sistema pre nego što postanu ozbiljni.

Ukratko, gastroenterolog je specijalizovan medicinski stručnjak koji se fokusira na dijagnostiku, lečenje i prevenciju bolesti gastrointestinalnog sistema

Bolesti koje leči gastroenterolog

 1. GERB - Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je stanje koje se javlja kada se kiseli želudačni sadržaj vraća u jednjak. GERB može da izazove simptome kao što su gorušica, kiseli refluks, bol u grudima, otežano gutanje i drugo.

 2. Hronični zatvor - Zatvor se definiše kao teško, retko ili bolno pražnjenje creva. Hronični zatvor traje duže od tri meseca. Gastroenterolog može preporučiti dijetetske promene, vežbe i lekove za ublažavanje ovog stanja.

 3. Inflamatorna bolest creva (IBD) - IBD je hronična upalna bolest koja može da pogađa bilo koji deo digestivnog trakta. Uključuje dva glavna stanja: ulcerozni kolitis i Kronovu bolest. Gastroenterolog može preporučiti različite terapije za ublažavanje simptoma i sprečavanje pogoršanja bolesti.

 4. Celijakija - Ovo je autoimuna bolest koja se javlja kada organizam ne može da vari gluten, protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži i ječma. Simptomi celijakije mogu da uključuju bolove u stomaku, dijareju, gubitak težine i umor. Gastroenterolog može pomoći u dijagnostikovanju i lečenju ovog stanja.

 5. Pankreatitis - Pankreatitis je upala pankreasa koja može biti akutna ili hronična. Simptomi mogu uključivati bol u gornjem delu stomaka, mučninu, povraćanje i druge simptome. Gastroenterolog može preporučiti različite tretmane, uključujući ishranu i lekove za ublažavanje simptoma.

Pregled

Ako imate simptome koji ukazuju na probleme sa probavnim sistemom, gastroenterolog je pravi medicinski stručnjak za vas. Ali, kako izgleda pregled gastroenterologa? U nastavku ćemo objasniti šta možete očekivati tokom pregleda kod gastroenterologa.

Tokom prvog pregleda, gastroenterolog će vas pitati o vašim simptomima i medicinskoj istoriji. Možda će vas pitati o vašoj ishrani, navikama u ishrani, stresu i drugim faktorima koji mogu da utiču na vaše probavne smetnje. Nakon razgovora, gastroenterolog će izvršiti fizički pregled koji može uključivati:

 • Pregled usta i grla
 • Pregled stomaka
 • Provera rektuma
 • Provera jetre i žučne kese

Dijagnostika

Ako je potrebno, gastroenterolog može naručiti dodatne testove za dijagnostikovanje problema sa probavnim sistemom. Ovi testovi mogu uključivati:

 • Gastroskopiju - ovaj test koristi fleksibilnu cev sa kamerom koja se uvodi u želudac i jednjak kako bi se pregledali organi za varenje.
 • Kolonoskopiju - ovaj test koristi sličan instrument koji se uvodi u debelo crevo kako bi se pregledao unutrašnji deo creva.
 • Testove krvi - mogu se koristiti za proveru nivoa enzima u jetri, ili za otkrivanje prisustva antigena Helicobacter pylori koji može da izazove želudačne probleme.
 • Testove stolice - mogu se koristiti za otkrivanje prisustva krvarenja, infekcija ili drugih problema.

Tretman

Nakon dijagnostikovanja problema, gastroenterolog će preporučiti tretman za ublažavanje simptoma ili lečenje osnovne bolesti. Ovi tretmani mogu uključivati:

 • Dijetetske promene - gastroenterolog može preporučiti promene u ishrani, poput smanjenja unosa masne hrane, začinjene hrane ili alkohola.
 • Lekove - gastroenterolog može propisati lekove za ublažavanje simptoma, ili za lečenje osnovne bolesti. To mogu biti antacidni lekovi, lekovi protiv povraćanja ili lekovi koji smanjuju kiselinu u želucu.
 • Hirurške intervencije - u nekim slučajevima, hirurška intervencija može biti potrebna za lečenje bolesti.

Ukratko, gastroenterolog je specijalizovan medicinski stručnjak koji se fokusira na dijagnostiku, lečenje i prevenciju bolesti gastrointestinalnog sistema. Ako imate simptome koji se odnose na probavne smetnje ili ste već dijagnostikovani sa gastrointestinalnim problemom, gastroenterolog je stručnjak kome se možete obratiti za pomoć.

Dodaj komentar

Potreban ti je gastroenterolog? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email