Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Gljivične infekcije i ishrana – namirnice koje pomažu lečenje

Poznate kao uporne upale i tegobe kojih nije uvek lako rešiti se, gljivične infekcije nisu tako retka pojava. U čak 90% slučajeva glavni uzročnik ovog zdravstvenog problema je gljivica Candida albicans, koja je sastavni deo flore creva.

Kandida ume da napreduje u organizmu i rapidno se razmnožava kada dođe do pada imunog sistema, usled neke hormonske terapije, dijabetesa, trudnoće ili pak konzumiranja antibiotika ili kontraceptivnih pilula. Često se kaže da je ovo “uporna” gljivica, zbog čeka ispitivanje i lečenje kandide zahteva stručnost imunologa, detaljnu analizu imuniteta i hormonskog statusa. Nakon postavljanja dijagnoze, pored odgovarajuće terapije lekar specijalsta će predložiti poseban režim ishrane.

Šta treba da jedete ako patite od kandide? Poznato je da se gljivica kandida hrani šećerom, što znači da ako unosimo namirnice bogate ugljenim hidratima podstičemo njeno razmnožavanje. Kao posledica neadekvatne ishrane mogu se pojaviti problemi sa varenjem, slabljenje imuniteta i ponovljene gljivične infekcije.

S druge strane, pravilna ishrana može vratiti balans crevima i pomoći da se oslobodite kandidijaze. Šta zapravo podrazumeva anti kandida dijeta? Pročitajte koje namirnice morate izbegavati kad imate gljivičnu infekciju, a koja hrana može da ubrza lečenje.

Kako se pravi plan ishrane protiv gljivičnih infekcija?

Izbalansirana ishrana koja pomaže da ubrzate proces lečenja gljivičnih infekcija podrazumeva konzumiranje određenih vrsta namirnica. Hranu zapravo treba birati prema tri kriterijuma – da sadrži malo šećera, da bude bez glutena i da nije prerađena.

Gljivica Candida albicans se oslanja na šećer za razmnožavanje, bez obzira da li je reč o prirodnim šećerima ili prerađenim ugljenim hidratima. Prema tome, u mogućnosti je da koristi obe vrste šećera za repodukciju i stvaranje svojih kolonija. Zbog toga iz jelovnika treba isključiti sve one namirnice koje ih sadrže u velikim količinama, bilo da je reč o bananama ili čokoladicama i čipsu.

Postoji razlika između tri vrste šećera koje se obično nalaze u voću. Voće sadrži različite količine fruktoze, glukoze i saharoze, a telo se ponaša sasvim različito kad dođe u dodir sa svakom od njih. Naime, pokazalo se da saharoza i glukoza promovišu rast i aktivnost kandide, dok je fruktoza malo drugačija – može čak i da inhibira razmnožavanje gljivica.

Što se tiče glutena, sve je više dokaza da glutenska hrana može da izazove zdravstvene probleme, čak i kod osoba koje nemaju celijakiju. Gluten u hlebu, testeninama i žitaricama može da bude uzrok hronične upale u crevima. Iz tog razloga na listu dijetetskih namirnica protiv gljivičnih infekcija treba staviti samo žitarice bez glutena.

Na minimum treba svesti prerađenu hranu i pića sa kofeinom – zapravo, sva ona jela koja mogu izazvati ili pojačati upalu.

Koje namirnice su dobre u borbi protiv kandide?

Ideаlan jelovnik kod anti-kandida dijete podrazumeva hrаnu bogatu vlaknima i proteinima, ograničen unos složenih ugljenih hidrata i mаlu količinu svežeg voćа. (Oko 65% jelovnika treba da bude povrće na pari, 20% treba da čine proteini – riba, jaja i meso, dok složeni ugljeni hidrati poput integralnog pirinča treba da čine svega 10% svakodnevnog menija. Voće kao što je ananas, grejpfrut, papaja i bobice svih vrsta čine 5% jelovnika).

Oporavak najbolje podstiče povrće bez skroba, žitarice bez glutena i probiotska hrana. U manjim količinama možete jesti ječam, pirinač, ovas, proso, heljdu, raž i smeđi pirinač. Postarajte se da uvek imate uravnotežene obroke. Primera radi, salata od jaja sa prelivom od maslinovog ulja, soli i limuna je odlična za doručak kada se upari sa avokadom ili nekim povrćem. Jaja su sjajan izvor proteina, u maslinovom ulju se nalaze zdrave masti, a ugljeni hidrati u adekvatnoj meri u avokadu, odnosno izabranom povrću. Uz sve to, ovakvo jelo puno je prekopotrebnih minerala i vitamina.Pročitaj ceo tekst

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email