Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

Interna medicina i ?ime se ona bavi | LekarskiPregled

Interna medicina i čime se ona bavi

Dobrodošli u ovaj članak koji se bavi temom interne medicine. Interna medicina je grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bolesti koje utiču na unutrašnje organe i sisteme u ljudskom telu.

U ovom tekstu ćemo istražiti šta interna medicina obuhvata, kako se zakazuju pregledi, koje su specifičnosti ove discipline, kao i neke trendove i izazove u internističkoj praksi.

Šta je interna medicina?

Interna medicina je medicinska specijalnost koja se fokusira na dijagnostiku i lečenje bolesti unutrašnjih organa, kao što su srce, pluća, jetra, bubrezi, endokrini sistem i gastrointestinalni trakt. Internisti se bave širokim spektrom oboljenja, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, infekcije, autoimune bolesti i maligne tumore. Njihov cilj je da pruže sveobuhvatnu brigu pacijentima i pomognu im u održavanju zdravlja.

Specijalnosti u okviru interne medicine

Interna medicina obuhvata različite specijalnosti, a neke od najčešćih su:

 • Kardiologija: fokusirana na srčane bolesti i poremećaje krvotoka.
 • Pulmologija: bavi se bolestima disajnih organa, kao što su pluća i bronhije.
 • Gastroenterologija: specijalizovana za poremećaje digestivnog sistema.
 • Endokrinologija: fokusirana na poremećaje hormonskog sistema i metabolizma.
 • Hematologija: proučava krvne bolesti i poremećaje koagulacije krvi.
 • Nefrologija: bavi se bolestima bubrega i urinarnog trakta.

Ovo su samo neke od specijalnosti u okviru interne medicine, a svaka od njih se bavi određenim oboljenjima i dijagnostičkim metodama.

Zakazivanje pregleda u internističkim ordinacijama

Da biste zakazali pregled kod interniste, prvi korak je pronalaženje odgovarajuće internističke ordinacije ili klinike. Možete se konsultovati sa svojim porodičnim lekarom koji će vam preporučiti stručnjaka ili sami pronaći internistu koristeci platformu LekarskiPregled.rs

Kada pronađete odgovarajućeg internistu, možete kontaktirati ordinaciju telefonom ili putem online platforme za zakazivanje pregleda, LekarskiPregled.rs. Prilikom zakazivanja, biće vam potrebni osnovni lični podaci, kao i informacije o vašim simptomima ili razlozima zbog kojih želite da posetite internistu. 

Proces pregleda i dijagnostika

Kada dođete na pregled kod interniste, prvo će se obaviti razgovor o vašim simptomima, medicinskoj istoriji i eventualnim prethodnim terapijama. Nakon toga, internista će izvršiti fizički pregled koji može uključivati slušanje srca i pluća, palpaciju trbuha, merenje krvnog pritiska i druge relevantne postupke.

U zavisnosti od vaših simptoma, internista može preporučiti dodatne dijagnostičke testove kao što su laboratorijske analize krvi, rendgenski snimci, ultrazvuk ili EKG. Ovi testovi pomažu internisti u postavljanju tačne dijagnoze i planiranju daljeg lečenja.

Tretman i terapija u internističkoj praksi

Nakon dijagnostikovanja bolesti, internista će vam preporučiti odgovarajući tretman i terapiju. To može uključivati lekove, promene u ishrani, vežbe ili druge terapijske metode. Internista će pratiti vaš napredak tokom terapije i prilagođavati plan lečenja prema potrebi.

Važno je redovno posećivati internistu kako bi se pratilo stanje vašeg zdravlja i sprečile komplikacije. Internista može pružiti i savete o prevenciji bolesti i održavanju zdravog načina života.

Prevencija i održavanje zdravlja

Prevencija je važan aspekt interne medicine. Internisti se trude da identifikuju faktore rizika i rane znake bolesti kako bi mogli preduzeti preventivne mere i sprečiti dalje napredovanje oboljenja. Redovni preventivni pregledi, vakcinacije, zdrava ishrana, fizička aktivnost i izbegavanje loših navika, poput pušenja i prekomernog konzumiranja alkohola, mogu pomoći u očuvanju zdravlja.

Specifični slučajevi u internoj medicini

Interna medicina se susreće sa različitim specifičnim slučajevima, kao što su:

 • Kardiološki slučajevi: dijagnoza i lečenje srčanih oboljenja, kao što su srčani udar, angina pektoris i aritmije.
 • Endokrinološki slučajevi: upravljanje dijabetesom, bolestima štitne žlezde, poremećajima metabolizma i hormonalnim neravnotežama.
 • Gastroenterološki slučajevi: dijagnostikovanje i lečenje bolesti gastrointestinalnog trakta, poput gastritisa, čira na želucu, ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti.
 • Hematološki slučajevi: dijagnostikovanje i lečenje krvnih bolesti, kao što su anemija, leukemija i limfomi.
 • Nefrološki slučajevi: lečenje bolesti bubrega, poput hronične bubrežne bolesti i nefritis.

Upotreba savremene tehnologije u dijagnostici

Savremena tehnologija igra značajnu ulogu u dijagnostici u okviru interne medicine. Medicinske slike dobijene rendgenskim snimcima, CT i MRI skeniranjem, ultrazvukom i druge tehnike omogućavaju internistima da detaljno procene unutrašnje organe i sisteme. Takođe, laboratorijske analize krvi i drugi testovi pružaju važne informacije o zdravlju pacijenta.

Interna medicina se kontinuirano razvija i prilagođava nove tehnologije kako bi unapredila dijagnostičke mogućnosti i efikasnost tretmana.

Izazovi i trendovi u internističkoj praksi

Kao i svaka druga medicinska disciplina, internoj medicini su postavljeni određeni izazovi. Jedan od izazova je sve veći broj hroničnih oboljenja, kao što su dijabetes, hipertenzija i bolesti srca. Internisti se suočavaju sa potrebom za dugoročnim upravljanjem ovim bolestima kako bi se sprečile komplikacije i poboljšao kvalitet života pacijenata.

Trendovi u internističkoj praksi uključuju sve veću integraciju informacionih tehnologija u zdravstveni sistem. Elektronski medicinski kartoni, telemedicina i digitalne aplikacije omogućavaju lakši pristup informacijama o pacijentima, pomažu u praćenju napretka lečenja i olakšavaju komunikaciju između pacijenata i internista.

Zaključak

Interna medicina je važna grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bolesti unutrašnjih organa i sistema. Internisti su stručnjaci koji pružaju sveobuhvatnu brigu pacijentima i pomažu im u očuvanju zdravlja. Zakazivanje pregleda kod interniste je jednostavan proces, a dijagnostika i terapija se prilagođavaju individualnim potrebama pacijenta.

Uz sve veću upotrebu savremene tehnologije i trendove u internističkoj praksi, internoj medicini se pružaju nove mogućnosti za unapređenje zdravstvene nege.

Često postavljana pitanja (FAQs)

1. Koja je razlika između interniste i porodičnog lekara?

Internisti su specijalizovani za dijagnostikovanje i lečenje bolesti unutrašnjih organa, dok porodični lekari pružaju opštu medicinsku negu svim članovima porodice. Internisti se često bave složenijim i specifičnijim slučajevima.

2. Koliko često treba posećivati internistu?

Preporučuje se redovna poseta internisti, posebno ako imate hronične bolesti ili faktore rizika za određene zdravstvene probleme. Uobičajeno je da se pregledi obavljaju jednom godišnje, ali to može varirati u zavisnosti od individualnih potreba.

3. Da li je potrebna uputnica za posetu internisti?

U nekim zdravstvenim sistemima može biti potrebna uputnica od porodičnog lekara ili drugog specijaliste kako biste posetili internistu. Proverite sa svojim zdravstvenim osiguranjem ili lokalnim propisima da biste saznali više o postupku zakazivanja pregleda.

4. Da li internisti vrše i operacije?

Internisti se uglavnom bave konzervativnim tretmanom i terapijom, ali ne izvode hirurške zahvate. Ukoliko je operacija neophodna, internista će vas uputiti odgovarajućem hirurgu.

5. Da li je interna medicina isto što i opšta medicina?

Interna medicina je šira oblast koja se fokusira na dijagnostiku i lečenje bolesti unutrašnjih organa, dok je opšta medicina usmerena na pružanje sveobuhvatne primarne zdravstvene nege. Internisti su specijalizovani lekari unutar opšte medicine.

O platformi LekarskiPregled.rs

Imaš dobar razlog za osmeh! Predstavljamo ti sjajnu online platformu - LekarskiPregled.rs! Ova cool platforma je tu da ti olakša pristup lekarskim pregledima i zdravstvenim uslugama na brz i jednostavan način. Sada možeš lako zakazati pregled kod raznih doktora i saznati sve što te zanima o klinikama, ordinacijama i bolnicama.

Koristiti LekarskiPregled.rs je čisto zadovoljstvo! Možeš pretraživati razne lekare i stručnjake, pročitati njihove profile, proveriti šta drugi pacijenti misle o njima i uporediti cene. Kad nađeš svog idealnog doktora ili kliniku, samo jedan klik i pregled je zakazan preko platforme.

Najbolja stvar kod LekarskiPregled.rs je što štediš vreme i izbegavaš dosadno čekanje u čekaonicama. Ko bi želeo provesti sate čekajući, zar ne? Ova platforma ti omogućava da vidiš radno vreme doktora, slobodne termine i cene pregleda, tako da biraš najbolju opciju za sebe.

Ali to nije sve! LekarskiPregled.rs nudi i online konsultacije. Možeš postavljati pitanja doktorima putem pitanja na blogu ili razmenjivati poruke za savete i konsultacije. Tako ćeš brzo dobiti odgovore i podršku, bez potrebe da se penješ do ordinacije.

Ova platforma je tu da ti pruži jednostavan i pregledan način da pronađeš i zakazuješ lekarske preglede. Želimo da briga o zdravlju bude laka i dostupna, uz vrhunsku uslugu za sve naše korisnike.

Uživaj u korišćenju LekarskiPregled.rs i brini o svom zdravlju na najbolji mogući način! Osmehni se i zakaži pregled već danas!

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email