Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Išijas - lečenje , simptomi i uzroci

Vaš išijatični nerv počinje od kičmene moždine, prolazi kroz kukove i zadnjicu, a zatim se grana niz svaku nogu. Išijatični nerv je najduži nerv vašeg tela i jedan od najvažnijih.

Ima direktan uticaj na vašu sposobnost da kontrolišete i osećate svoje noge. Kada je ovaj nerv nadražen, doživećete išijas, poznat još i kao išijaga.

Išijas uključuje osećaj koji se može manifestovati kao umeren do jak bol u leđima, zadnjici i nogama. Takođe možete osetiti slabost, peckanje ili oštar bol ili utrnulost u ovim oblastima.

Išijas je simptom uzrokovan osnovnom povredom vašeg išijadičnog nerva ili područja koje utiče na nerv, kao što su pršljeni, koji su kosti na vašem vratu i leđima.

Lečenja išijasa - opcije

Kada dobijete dijagnozu išijasa, vaš lekar će vam verovatno dati savete za lečenje vašeg bola. Trebalo bi da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima što je više moguće. Ležanje u krevetu ili izbegavanje aktivnosti može pogoršati vaše stanje.

Neki uobičajeno predloženi tretmani kod kuće su opisani u nastavku.

Hladne obloge

Možete koristiti pakete leda ili čak koristiti paket smrznutog povrća.

Pakovanje leda ili smrznuto povrće umotajte u peškir i nanesite ga na zahvaćeno područje u kratkim intervalima nekoliko puta dnevno, tokom prvih nekoliko dana simptoma. Ovo može pomoći da se smanji otok i ublaži bol.

Tople obloge

Takođe možete koristiti vruće obloge ili jastučić za grejanje.

Preporučuje se da koristite led tokom prvih nekoliko dana da biste smanjili oticanje. Posle 2 ili 3 dana pređite na tople obloge za išijas. Toplota može pomoći da se opuste mišići na leđima, koji se mogu grčiti kada dođe do povrede. Ako i dalje imate bol, pokušajte da menjate terapiju ledom i toplotom.

Istezanje

Nežno istezanje donjeg dela leđa takođe može biti od pomoći. Da biste naučili kako da se pravilno istegnete, uzmite fizikalnu terapiju jedan na jedan ili čak instrukcije joge od fizioterapeuta ili instruktora obučenog da se nosi sa vašom povredom.

Takođe možete potražiti besplatne video snimke na internetu koji će vam pomoći da pronađete odgovarajuće vežbe. Obavezno se prvo konsultujte sa lekarom pre nego što započnete rutinu istezanja!

Redovno vežbanje

Što više ostanete aktivni, vaše telo oslobađa više endorfina. Endorfini su lekovi protiv bolova koje proizvodi vaše telo. U početku se držite aktivnosti sa malim uticajem, kao što su plivanje i vožnja bicikla.

Kako se vaš bol smanjuje i vaša izdržljivost poboljšava, napravite režim vežbanja koji uključuje aerobik, stabilnost jezgra i trening snage. Režim sa ovim komponentama može smanjiti rizik od budućih problema sa leđima. Uvek razgovarajte sa lekarom pre nego što započnete novu rutinu vežbanja da biste bili sigurni da je bezbedna za vas.

Fizikalna terapija

Vežbe fizikalne terapije mogu vam pomoći da poboljšate držanje i ojačate mišiće leđa.

Epiduralni steroidni lekovi

Kortikosteroidni lekovi se ubrizgavaju u područje koje se zove epiduralni prostor, što je kanal koji okružuje vašu kičmenu moždinu. Zbog neželjenih efekata, ove injekcije se daju ograničeno!

Hirurška intervencija

Hirurška intervencija može biti potrebna zbog jakog bola koji osećate ili situacije u kojima ste izgubili kontrolu nad crevima i bešikom ili ste razvili slabost u određenim mišićnim grupama donjih ekstremiteta.

Dve najčešće vrste operacije su diskektomija, u kojoj se uklanja deo diska koji pritiska nerve koji čine išijatični nerv, i mikrodiscektomija, u kojoj se uklanjanje diska vrši kroz mali rez dok vaš lekar koristi mikroskop.

Simptomi išijasa

Ako osećate bol koji se širi od donjeg dela leđa preko vaše zadnjice i do donjih udova, to je obično išijas.

Išijas je rezultat oštećenja ili povrede vašeg išijadičnog nerva, tako da su uz bol obično prisutni i drugi simptomi oštećenja nerva. Ostali simptomi mogu uključivati sledeće:

 • bol koji se pogoršava sa kretanjem
 • utrnulost, peckanje ili slabost u nogama ili stopalima duž puta išijadičnog nerva, što može postati gubitak osećaja ili kretanja u teškim slučajevima
 • osećaj uboda i igala, koji uključuje bolno peckanje u prstima ili stopalima
 • inkontinencija, nemogućnost kontrole bešike ili creva, što je redak simptom sindroma cauda ekuina i zahteva hitnu pomoć

 

Dijagnostikovanje išijasa

Išijas je simptom koji se razlikuje od osobe do osobe i zavisi od stanja koje ga uzrokuje. Da bi dijagnostikovao išijas, vaš lekar će prvo želeti da dobije vašu punu medicinsku istoriju.

Ovo uključuje da li ste nedavno imali povrede, gde osećate bol i kako se bol oseća. Želeće da znaju šta ga čini boljim, šta pogoršava i kako i kada je počelo.

Sledeći korak je fizički pregled da testirate snagu mišića i reflekse. Vaš lekar bi vas takođe mogao zamoliti da uradite neke vežbe istezanja i kretanja kako biste utvrdili koje aktivnosti izazivaju veći bol.

Sledeći krug testova za dijagnozu je za ljude koji su se bavili išijasom duže od mesec dana ili imaju hronična stanja, kao što je rak.

Nervni testovi će omogućiti vašem lekaru da ispita kako vaš išijadični nerv sprovodi nervne impulse i sazna da li ima bilo kakvih abnormalnosti. Ovi testovi mogu pomoći da se locira zahvaćeno područje i stepen do kojeg je impuls usporen.

Vaš lekar može da pogleda vašu kičmu putem slikovnih testova, koji će im pomoći da utvrde uzrok vašeg išijasa.

Najčešći testovi snimanja od pouzdanog izvora koji se koriste za dijagnozu išijasa i pronalaženje njegovog uzroka su rendgenski snimci kičme, magnetna rezonanca i CT skeniranje. Normalni rendgenski snimci neće moći da pruže uvid u oštećenje išijadičnog nerva, ali mogu pokazati abnormalnosti kostiju koje mogu pritisnuti išijatični nerv ili smanjenje prostora između diska što može ukazivati na hernijaciju diska.

Magnetna rezonanca (MRI) koristi magnete i radio talase za kreiranje detaljnih slika vaših leđa. CT skeniranje koristi zračenje za stvaranje detaljnih slika vašeg tela.

Vaš lekar može naručiti CT mijelogram (engl. myelogram). Za ovaj test, oni će ubrizgati specijalnu boju u vašu kičmu kako bi vam pomogli da napravite jasnije slike kičmene moždine i nerava.

Ako vam je potrebna pomoć u pronalaženju lekara primarne zdravstvene zaštite, možete da pretražujete lekare u svojoj oblasti preko platfomre LekarskiPregled.rs .

 

Kako sprečiti išijas

Sledeći koraci vam mogu pomoći da sprečite išijas ili sprečite da se ponovo pojavi:

 • Vežbajte često. Jačanje mišića leđa i mišića jezgra je ključ za održavanje zdravih leđa.
 • Proverite svoje držanje. Uverite se da vaše stolice pružaju odgovarajuću podršku za vaša leđa, postavite stopala na pod dok sedite i koristite naslone za ruke.
 • Pazite kako se krećete. Podižite teške predmete na pravilan način, savijajući kolena i držite leđa uspravno.

 

Prirodni tretman

Komplementarna medicina raste u popularnosti. Postoji veliki broj lekova koji potencijalno mogu pomoći kod bolova od išijasa. To uključuje sledeće:

U akupunkturi, praktičar ubacuje sterilisane igle u određene tačke u vašem telu, što može pomoći u poboljšanju simptoma bolova u leđima.
Terapeut za masažu može primeniti kretanje, pritisak, napetost ili vibraciju na vaše telo kako bi pomogao u ublažavanju pritiska i simptoma bola išijasa.
Zatražite od svog lekara uputnicu za specijaliste koji sprovodi biofeedback terapiju, tehniku uma i tela prikazanu Pouzdanom izvoru za poboljšanje bolova u leđima i hroničnog bola. Ova tehnika koristi električne senzore da vam pomogne da razumete kako vaše telo reaguje na stres i bol.
Posvećenost praksi meditacije svesnosti može pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju kvaliteta života.

 

Šta uzrokuje išijas?

Išijas može biti uzrokovan nekoliko stanja koja uključuju vašu kičmu i mogu uticati na nerve koji prolaze duž leđa. Takođe može biti uzrokovana povredom, kao što je pad, ili tumorom kičmenog ili išijadičnog nerva.

Uobičajeni uslovi koji mogu izazvati išijas su opisani u nastavku.

 

Hernija diskova

Vaši pršljenovi, ili kičmene kosti, odvojeni su diskovima napravljenim od hrskavice. Hrskavica je ispunjena gustim, prozirnim materijalom kako bi se osigurala fleksibilnost i amortizacija dok se krećete. Hernija diska nastaje kada se prvi sloj hrskavice pocepa.

Supstanca koja se nalazi iznutra može da se ispupči napolje ili da se potpuno izlije iz diska i da se stisne na vaš išijasni nerv, što dovodi do bolova i utrnulosti u donjim udovima. Procenjuje se da će 1 do 5 procenata svih ljudi imati bolove u leđima izazvane iskliznućem diska u nekom trenutku svog života.

 

Spinalna stenoza

Spinalna stenoza se takođe naziva lumbalna spinalna stenoza. Karakteriše ga abnormalno sužavanje donjeg kičmenog kanala. Ovo sužavanje vrši pritisak na kičmenu moždinu i korenje išijadičnog nerva.

 

Spondilolisteza

Spondilolisteza je jedno od povezanih stanja degenerativnog poremećaja diska. Kada se jedna kičmena kost, ili pršljen, proteže napred preko druge, produžena kičmena kost može da stegne nerve koji čine vaš išijatični nerv.

Piriformis sindrom

Piriformis sindrom je redak neuromuskularni poremećaj u kojem se vaš piriformis mišić nehotice skuplja ili steže, izazivajući išijas. Ovo je mišić koji povezuje donji deo vaše kičme sa butnim kostima.

Kada se stegne, može da izvrši pritisak na vaš išijasni nerv, što dovodi do išijasa. Piriformis sindrom se može pogoršati ako dugo sedite, padate ili doživite saobraćajnu nesreću.

 

Faktori rizika za razvoj išijasa

Određena ponašanja ili faktori mogu povećati rizik od razvoja išijasa. Najčešći faktori za razvoj išijasa uključuju sledeće:

 • Kako vaše telo stari, postaje verovatnije da će se delovi istrošiti ili pokvariti.
 • Određene karijere predstavljaju veliki pritisak na vaša leđa, posebno one koje uključuju podizanje teških predmeta, dugo sedenje ili uvrtanje.
 • Dijabetes može povećati rizik od oštećenja nerava.
 • Pušenje može prouzrokovati razbijanje spoljašnjeg sloja vaših kičmenih diskova.
 • Gojaznost takođe može biti povezana sa išijasom.

 

Kada tražiti medicinsku pomoć

Odmah potražite medicinsku pomoć ako osetite sledeće simptome:

 • Doživite bol nakon teške povrede ili nesreće.
 • Imate iznenadni, strašni bol u donjem delu leđa ili nozi koji je u kombinaciji sa utrnutošću ili slabošću mišića u istoj nozi.
 • Ne možete da kontrolišete svoju bešiku ili creva.

 

Ukratko o išijasu

Išijas je bolna senzacija koja se javlja kada je išijatični nerv nadražen. Ako imate išijas, možete osećati umeren do jak bol pored slabosti ili utrnulosti u leđima, zadnjici i nogama. Korišćenje toplih i hladnih obloga, istezanje, uzimanje lekova protiv bolova bez recepta i redovno vežbanje mogu vam pomoći da upravljate svojim bolom.

Takođe možete razgovarati sa lekarom o fizikalnoj terapiji, lekovima na recept, steroidnim lekovima i operaciji u teškim situacijama. Korišćenje komplementarnih tretmana uz medicinske tretmane može pružiti dodatno olakšanje.

Fizioterapeut vam može pomoći da utvrdite da li se išijas može osloboditi konzervativnim metodama kao što su prilagođavanje kiropraktike, statičko istezanje i terapija hladnom. Većina ljudi dobro reaguje na jednostavne tehnike i bezbolna su u roku od nekoliko nedelja. Kiropraktička prilagođavanja i terapija masažom mogu pomoći u poboljšanju poravnanja vaše kičme i rešavanju drugih osnovnih stanja, a istovremeno poboljšavaju cirkulaciju krvi i opuštanje mišića. Manji bol se takođe može lečiti primenom toplote i hladnoće.

Dok neki lekari mogu preporučiti operaciju kao tretman za išijas nakon što neinvazivne mere nisu uspele, stručnjaci kažu da to nije uvek pravi izbor za sve. U stvari, prema Klivlendskoj klinici, skoro 50 procenata ljudi sa išijasom prijavilo je poboljšanje simptoma u roku od 1,5 meseca od dijagnoze.

Nehirurški tretmani mogu uključivati duži period oporavka. Međutim, operacija dolazi sa sopstvenim rizicima, koji uključuju infekciju i krvne ugruške. Važno je da razgovarate sa svojim lekarom o vašem išijasu da biste utvrdili koji tretman je najbolji za vas.

 

Ako vam je potrebna pomoć u pronalaženju lekara primarne zdravstvene zaštite, možete da pretražujete lekare u svojoj oblasti preko bespaltne online platfomre LekarskiPregled.rs .

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email