Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Izbeljivanje zuba: sve što treba da znate o proceduri za izbeljivanje zuba

Svako od nas želi da ima lep osmeh i bele zube. Međutim, sa godinama, naši zubi mogu postati žuti i neprivlačni. Na sreću, izbeljivanje zuba je jednostavna procedura koja vam može pomoći da postignete savršen osmeh.

U ovom članku ćemo detaljno objasniti šta je izbeljivanje zuba, kako funkcioniše, koje su prednosti i nedostaci i kako se pripremiti za ovaj postupak.

ŠTA JE IZBELJIVANJE ZUBA?

Izbeljivanje zuba je postupak koji se koristi za uklanjanje mrlja i promene boje zuba. Postupak se može sprovesti u stomatološkoj ordinaciji ili kod kuće, koristeći odgovarajuće preparate za izbeljivanje zuba. Izbeljivanje zuba se obično vrši pomoću gela koji sadrži vodonik peroksid ili karbamid peroksid, a koji se nanosi na zube u vidu gela ili traka.

KAKO FUNKCIONIšE POSTUPAK IZBELJIVANJA ZUBA?

Tokom postupka izbeljivanja zuba, stomatolog ili pacijent koristi gel koji sadrži vodonik peroksid ili karbamid peroksid. Ova hemikalija deluje na zube tako što uklanja mrlje i promene boje, a time se i poboljšava belina zuba. Postupak može trajati od 30 do 90 minuta, zavisno od metode koja se koristi.

Metode koje se koriste za izbeljivanje zuba uključuju:

 1. Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji - ovaj postupak se sprovodi u stomatološkoj ordinaciji i traje od 30 do 90 minuta. Stomatolog nanosi gel na zube, a zatim koristi posebnu lampu koja aktivira hemikalije u gelu. Ova metoda je brza i efikasna, ali može biti skuplja od drugih metoda.

 2. Izbeljivanje zuba kod kuće - ovaj postupak se sprovodi kod kuće, uz pomoć preparata za izbeljivanje zuba u vidu gela ili traka. Gel se nanosi na zube koristeći aplikator ili četkicu, a trake se stavljaju na zube i drže 30 do 60 minuta. Ova metoda je jeftinija od izbeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji, ali može potrajati duže.

Priprema za izbeljivanje zuba

Priprema za beljenje zuba je važan korak u postizanju sjajnog osmeha. Pre nego što počnete bilo koji tretman za beljenje zuba, treba da razmotrite nekoliko faktora.

 1. Posetite zubara Prvi korak je da posetite svog zubara. Vaš zubar može da proceni vaše oralno zdravlje i da preporuči odgovarajući tretman za beljenje zuba. Ako imate neke probleme sa desnima ili karijesom, vaš zubar će prvo morati da ih reši pre nego što se upusti u tretman beljenja zuba.

 2. Razgovor sa stomatologom o vrstama beljenja Razgovarajte sa svojim stomatologom o različitim vrstama tretmana beljenja zuba koje su dostupne i koja bi bila najbolja za vas. Postoje mnoge metode beljenja zuba, uključujući profesionalno beljenje u ordinaciji, upotrebu gela za beljenje kod kuće i korišćenje traka za beljenje zuba. Vaš zubar će moći da vam objasni prednosti i mane svake metode, kao i da vam preporuči najbolju za vaš slučaj.

 3. Pobrinite se za čistoću zuba Pre nego što počnete tretman beljenja zuba, važno je da očistite zube kako biste uklonili sve naslage i mrlje. Ovo će vam pomoći da postignete najbolje rezultate. Redovno pranje zuba, upotreba konca za zube i čišćenje interdentalnih prostora mogu da pomognu u održavanju zdravlja zuba i desni.

 4. Izbegavajte hranu i piće koje mogu da oštete zube Pre početka tretmana beljenja zuba, izbegavajte hranu i piće koje mogu da oštete zube, poput gaziranih pića, slatkiša i kisele hrane. Takođe, izbegavajte pušenje i žvakanje duvana, koji mogu da dovedu do oštećenja zuba i desni.

 5. Razmislite o osetljivosti zuba Ako imate osetljive zube, razgovarajte sa svojim zubarom pre nego što počnete tretman beljenja zuba. Postoje tretmani koji su posebno dizajnirani za osobe sa osetljivim zubima i mogu vam pomoći da izbegnete bol i nelagodu tokom tretmana.

Izbeljivanje zuba kod kuće

Ukoliko želite da poboljšate izgled svog osmeha, izbeljivanje zuba kod kuće je jedna od opcija koje možete isprobati. Postoji mnogo proizvoda koji obećavaju belje zube, ali neki od njih mogu biti štetni za vaše zdravlje. U ovom tekstu ćemo vam objasniti kako da bezbedno izbelite zube kod kuće.

 1. Pronađite proizvod za izbeljivanje zuba

Postoje različiti proizvodi za izbeljivanje zuba koje možete pronaći u prodavnicama, a neki od njih su:

 • Trake za izbeljivanje zuba
 • Ulošci za izbeljivanje zuba
 • Gelovi za izbeljivanje zuba

Važno je da izaberete proizvod koji je bezbedan i efikasan. Pre kupovine, pročitajte sastojke proizvoda i pročitajte recenzije drugih ljudi.

 1. Pročitajte uputstva

Pre nego što počnete da koristite proizvod za izbeljivanje zuba, pročitajte uputstva. Važno je da znate koliko često treba da koristite proizvod i koliko dugo ga treba ostaviti na zubima. Uputstva će vam takođe pomoći da izbegnete neželjene efekte kao što su osetljivost zuba.

 1. Pripremite zube

Pre nego što počnete da koristite proizvod za izbeljivanje zuba, važno je da očistite zube. Operite zube i očistite ih koncem za zube kako biste uklonili ostatke hrane i plaka. Ako imate bilo kakve stomatološke probleme kao što su karijesi ili desni, obratite se stomatologu pre nego što počnete sa izbeljivanjem zuba.

 1. Koristite proizvod za izbeljivanje zuba

Nakon pripreme zuba, možete početi da koristite proizvod za izbeljivanje zuba. Pratite uputstva i budite oprezni da ne preterate sa količinom proizvoda. Prekomerno korišćenje proizvoda može dovesti do osetljivosti zuba i iritacije desni.

 1. Održavajte higijenu usne duplje

Nakon što izbelite zube, važno je da održavate higijenu usne duplje kako biste zadržali belinu zuba. Operite zube najmanje dva puta dnevno i koristite konac za zube kako biste uklonili ostatke hrane. Izbegavajte konzumiranje hrane i pića koji mogu da ostave mrlje na zubima, kao što su kafa, crno vino i cigarete.

Izbeljivanje zuba kod stomatologa

Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji je jedna od najčešćih procedura koju pacijenti traže kako bi poboljšali izgled svojih zuba. Ova procedura je vrlo efikasna i pruža izuzetne rezultate za kratko vreme.

Postupak izbeljivanja zuba u ordinaciji sastoji se od nanošenja gela koji sadrži aktivni sastojak vodonik-peroksid, na zube pacijenta. Gel se aktivira specijalnom lampom koja emituje intenzivno svetlo, što omogućava brže i efikasnije izbeljivanje zuba. Ovaj postupak traje oko sat vremena, a pacijent tokom celog postupka ostaje u ordinaciji.

Pre izvođenja ovog postupka, stomatolog će pregledati zube pacijenta i proceniti da li je izbeljivanje zuba prikladno za njega. Ako postoji bilo kakva sumnja da bi izbeljivanje moglo da ugrozi zdravlje zuba pacijenta, stomatolog će savetovati drugu vrstu postupka ili terapije.

Izbeljivanje zuba u ordinaciji je veoma siguran postupak, ali neki pacijenti mogu da osete osetljivost tokom ili nakon postupka. Osetljivost obično traje samo nekoliko dana nakon izvođenja postupka i može se kontrolisati primenom specijalnih gelova za izbeljivanje zuba koji sadrže kalijum-nitrat ili fluorid.

Ako želite da dobijete najbolje moguće rezultate od izbeljivanja zuba, najbolje je da se odlučite za postupak izvođen u stomatološkoj ordinaciji. Stručni tim stomatologa i dentalnih tehničara brineće o vašim zubima i pružiti vam sigurnu i efikasnu proceduru izbeljivanja.

Ipak, cena ovog postupka može biti prilično visoka, pa je važno da se informišete o svim troškovima pre nego što donesete konačnu odluku. Takođe, ne zaboravite da redovno održavanje oralne higijene i izbegavanje štetnih navika poput pušenja mogu pomoći da se održi belina vaših zuba duže vreme.

U svakom slučaju, konsultujte se sa svojim stomatologom pre nego što se odlučite za izbeljivanje zuba u ordinaciji, kako biste dobili savete i preporuke koje su najbolje za vas. Vaš stomatolog će vam pružiti detaljne informacije o samom postupku, rizicima i potencijalnim efektima, kao i o svim drugim opcijama koje bi mogle da zadovolje vaše potrebe.


Kontraindikacije na beljenje zuba

Izbeljivanje zuba može biti siguran način da poboljšate izgled zuba, ali nije za svakoga. Postoje određene kontraindikacije koje mogu sprečiti neke ljude da se podvrgnu ovom postupku. Navedimo neke od najčešćih kontraindikacija:

 1. Oštećenja zuba - Beljenje zuba može dovesti do povećanja osetljivosti zuba i desni. Ako već imate oštećenja zuba, kao što su pukotine, karijes ili otvorene desni, beljenje zuba može pogoršati ova stanja.

 2. Trudnoća i dojenje - Nema dovoljno istraživanja o bezbednosti beljenja zuba tokom trudnoće i dojenja, tako da mnogi stomatolozi preporučuju da se ovaj postupak odloži dok ne završite dojenje.

 3. Preosetljivost - Ako ste već osetljivi na hladno ili toplo, možda ćete osetiti dodatnu osetljivost tokom postupka beljenja zuba.

 4. Alergije - Neki ljudi mogu biti alergični na sastojke koji se koriste u postupku beljenja zuba, kao što su peroksid ili drugi agensi.

 5. Problemi sa desnima - Ako imate desni koji su osetljivi ili krvare, ili ako imate ozbiljne probleme sa desni, kao što je gingivitis, beljenje zuba može pogoršati ova stanja.

Pre nego što se odlučite za beljenje zuba, obavezno konsultujte svog stomatologa i recite im o svim zdravstvenim stanjima koja imate. Oni će biti u stanju da procene da li je beljenje zuba siguran postupak za vas.

Dodaj komentar

Potreban ti je stomatolog? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email