Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

Kalkulator kalorija - dnevni unos kalorija

Naš kalkulator kalorija je tu da vam pomogne da izračunate koliko kalorija vam je potrebno da unesete svakog dana kako biste postigli svoj željeni cilj.

Kako da koristiš kalkulator za računanje kalorija?

Kalkulator za kalorije omogućava ti da brzo i lako izračunaš dnevni unos kalorija koji je potreban za ostvarenje tvog cilja.

Za precizno računanje kalorija potrebno je da u obavezna polja uneseš lične podatke u koje spadaju: pol, godine starosti, visina, težina, a kako bi izračunali i druge parametre, preporučujemo da uneseš i nivo aktivnosti i cilj.

Nakon unesa podataka u sva navedena polja, dobićeš informacije o tome koliko iznose tvoj BMR, TDEE i broj kalorija potrebnih za dolazak do tvog cilja.

Šta je bazalni metabolizam (BMR)

Bazalni metabolizam (BMR) je količina energije (u kalorijama) potrebna za održavanje osnovnih funkcija tela dok je u stanju mirovanja. To uključuje funkcije kao što su disanje, srčani rad, rad jetre i bubrega, rad mišića, itd. BMR se može izračunati koristeći formulu koja uzima u obzir tvoju masu, visinu, godine i pol.

BMR se može povećati ili smanjiti na osnovu aktivnosti, stresa i hormonalnih promjena. Povećanje mišićne mase takođe može povećati BMR jer mišići troše više energije od masnog tkiva.

Za pravilno planiranje prehrane i gubljenje na težini, važno je znati tvoj BMR i tvoj totalni dnevni unos kalorija (TDEE), što uključuje tvoj BMR i kalorije potrošene kroz svakodnevnu aktivnost. Ukupni dnevni unos kalorija treba biti manji od tvog TDEE da biste gubio težinu, a veći da bi dobio na težini.

Šta je TDEE (Total Daily Energy Expenditure)?

TDEE (Total Daily Energy Expenditure) je količina energije (u kalorijama) koju tvoje tielo potroši svakog dana. To uključuje ne samo bazalni metabolizam, već i kalorije potrošene kroz svakodnevnu aktivnost, kao što su hodanje, trčanje, rad, sport, itd.

TDEE se može izračunati koristeći formulu koja uzima u obzir tvoj bazalni metabolizam, tvoju aktivnost i tvoju fizičku kondiciju. Postoje različiti načini da se izračuna TDEE, a neki od najčešćih su Harris-Benedict, Mifflin-St Jeor i Katch-McArdle formule.

Kada znaš svoj TDEE, možeš planirati svoju ishranu i vežbanje da bi postigao svoj cilj. Ako želiš izgubiti težinu, tvoj dnevni unos kalorija treba biti manji od tvog TDEE. Ako želiš dobiti težinu, tvoj dnevni unos kalorija treba biti veći od tvog TDEE.

Međutim, treba imati na umu da TDEE nije fiksna brojka i može se menjati na osnovu tvoje aktivnosti, stresa i hormonalnih promena. Zato je važno periodično izračunavati svoj TDEE kako bi prilagodio svoj plan ishrane i vežbanja.

Kalkulator za dnevni unos kalorija

Obavezna polja su označena zvezdicom. *

BMR:

Bazalni metabolizam

TDEE:

Ukupna dnevna potrošnja energije

KALORIJE:

Broj kalorija potreban za tvoj cilj

Kako da znaš koliko kalorija dnevno treba da uneseš?

Da bi znali koliko kalorija dnevno treba da unesemo, potrebno je izračunati svoj TDEE (Total Daily Energy Expenditure). TDEE je količina energije (u kalorijama) koju vaše tijelo potroši svakog dana. To uključuje ne samo bazalni metabolizam, već i kalorije potrošene kroz svakodnevnu aktivnost, kao što su hodanje, trčanje, rad, sport, itd.

To znači da je broj kalorija koje svakodnevno treba da uneseš u direktnoj vezi sa: tvojim polom, godinama starosti, visinom, težinom, odabranim nivoom aktivnosti i ciljem. Ako je tvoj cilj da smršaš, onda će broj kalorija koje dnevno treba da unosiš biti za 10% manji u odnosu na tvoj TDEE.

Ukoliko je tvoj cilj da se ugojiš, tada će broj kalorija koje dnevno treba da unosiš biti za 10% veći u odnosu na tvoj TDEE, dok će u slučaju održavanja kilaže ta dva broja biti identična.

Zanimljivosti

  • Budući da je 3500 kalorija količina energije koja se nalazi u 0,453 kg telesne mase, na osnovu približnog proračuna dobija se da 1 kg telesne mase sadrži oko 7717 kalorija. Znači da bismo igubili 1kg mase, treba da spalimo 7717 kalorija.
    U proseku 1km trčanja potroši 60-65 kalorija.

  • Dokazano je da gubitak 3500 kalorija odgovara skidanju 1 funte telesne težine, koja pretvorena u kilograme, iznosi 0,453 kg. Na osnovu jednačine Ričarda Švarca, dobija se da je 1000 / 3500 * 0,453 kg = 0,129 kg, što znači da 1000 kalorija odgovara težini od 129 grama.

  • Kako izračunati kalorije u hrani - Kalorije u hrani računaju se na osnovu kalorijske vrednosti makronutrijenata koji se nalaze u svakoj namirnici. Broj kalorija u hrani od koje se sastoji plan ishrane jasno je predstavljen i lako razumljiv, dajući odgovor na pitanje koliko kalorija ima u namirnicama koje konzumiraš.

  • Dnevni unos kalorija za žene i dnevni unos kalorija za muškarce zavise od cilja u ishrani koji imaju pripadnici oba pola, shodno čemu svaka osoba treba da unosi 10% manje, 10% više ili jednako kalorija u odnosu na svoju ukupnu dnevnu potrošnju energije.

  • U slučaju da je tvoj cilj da se ugojiš, onda je potrebno da unosiš za 10% više kalorija od broja kalorija koji trošiš u okviru ukupne dnevne potrošnje energije.

  • Uoliko je tvoj cilj da smršaš, onda je potrebno da unosiš za 10% manje kalorija od broja kalorija koji trošiš u okviru ukupne dnevne potrošnje energije. Ovo je tzv kalorijski deficit.

Podeli Tekst Sa Prijateljima