Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Lekarsko uverenje za vozačku dozvolu - šta je sve potrebno?

Novi kandidati koji žele da "sednu za volan" treba da znaju kako izgleda celokupan pregled kod lekara u svrhu dobijanja potrebnog uverenja koje dokazuje da kandidat može upravljati motornim vozilom i da je se isti nalazi u potrebnom psiho-fizičkom stan...

Pregled je izuzuzetno kratak i jednostavan. Svega nekoliko stavki se moraju ispuniti, i svega nekoliko doktora koji moraju dati svoju (pozitivnu) ocenu. Nakon toga kandidat može započeti svoju praktičnu i teorijsku obuku. U nastavku možete pogledati kojih to nekoliko pregleda je potrebno.

Lekarski pregled za vozačku dozvolu A i B kategorije

Lekarski pregled se sastoji iz sledećih pregleda:

Po završenom pregledu izdaje se Uverenje o telesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom.

Pregled oftalmologa

Osnovna stvar kako bi se upravljalo motornim vozilom jeste da posedujete dobar vid, ili da isti korigujete ukoliko imate određenih poteškoća. U suprotnom može doći do izazivanjem saobraćajnih nezgoda i nesreća koje svi želimo da izbegnemo, bili mi pešaci ili drugi učesnici u saobraćaju.

Pregledom kod oftalmologa se utvrđuje da li kandidat ima dioptriju, veličina dioptrije, čime se određuje da li je potrebno vid korigovati, tj da li postoji potreba za nošenjem naočara za vid. U koliko potreba postoji, kandidat nakon izrade naočara, iste mora nositi tokom obuje i vožnje, osim ukoliko ne nosi sočiva, što je potrebno jasno naznačiti, dok se na slici za vozačku dozvolu kasnije mora naći upravo sa naočarama za vid. Sam pregled kod oftalmologa jako kratko traje, do 30. minuta, jer se kroz nekoliko minuta utvrđuje stepen dioptrije, što se sve kasnije kompjuterski potvrđuje.

Naočare za vid je danas jako lako naći prema svom ukusu, stilu, želji, pa to ne treba nikoga da brine ukoliko se pri ovom pregledu otkrije potreba za naočarima. Tržište nudi muške naočare za vid, ženske, unisex, po najrazličitijim cenama, ali najvažnije od svega jeste da se nose, ne samo zbog bezbedne vožnje, već i zbog zdravlja očiju.

Pregled kod neuropsihijatra/psihologa

Ovaj pregled je prijatan i brzo se završava. Na osnovu određenih podataka koje uzima, na osnovu razgovora i možda nekih vežbi, lekar određuje da li je kandidat u psihičkoj snazi da upravlja motornim vozilom i da učestvuje u saobraćaju, bez predstavljanja opasnosti za druge. Kroz nešto više od 10 minuta ceo pregled je gotov i to je sve.

Pregled lekara opšte prakse

Sasvim jednostavan i vrlo uobičajen pregled na koji smo svi navikli. Poput pregleda za školu, tokom školovanja ili rutinskih čestih pregleda, ovaj za lekarsko uverenje za vozačku dozvolu se ni po čemu ne izdvaja. Lekar opšte prakse prekontroliše samo sveopšte fizičko zdravlje, eventualno upućuje pacijente na neke smetnje ili potrebe da se javi nekom specijalisti, tako da je i ovaj pregled gotov za nekih 5 do 10 minuta.

Krvna slika - Lekarski pregled za vozačku dozvolu C, D i E kategorije

Ukoliko je u pitanju C kategorija, CE kategorija ili D kategorija, onda je potrebno da rezultati krvne slike budu deo celokupnog lekarskog uverenja kako bi ono bilo potpuno i validno. Iako se može učiniti komplikovanim, dugotrajnim, proces dobijanja lekarskog uverenja je kratak i brz, posebno ukoliko svoj termin zakažete unapred i tako sve završite još brže.

Kategorizacija vozila

KATEGORIJA VOZILA KOJA PRIPADAJU KATEGORIJI
AM
Mopedi, laki tricikli ili laki četvorocikli
A1
Motocikli čija radna zapremina motora nije veća 125 cm3 i snage motora do 11 kW čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1kW/kg i teški tricikli čija snaga motora ne prelazi 15 kW
A2
Motocikli čija snaga motora nije veća od 35 kW i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg
A
Motocikli i teški tricikli čija snaga motora prelazi 15 kW
B1
Teški četvorocikli
B
Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F i M, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i koja nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača
BE
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji B, najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg, a nije veća od 3.500 kg
C1
Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F, M, B, D i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg, a nije veća od 7.500 kg
C1E
Skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju C1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 750 kg i najveća dozvoljena masa skupa ne prelazi 12.000 kg, kao i skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju B, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 3.500 kg i najveća dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kg
C
Motorna vozila, osim kategorije A, A1, A2, AM, F, M, B, D i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg
CE
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji C, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg
D1
Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od osam, a najviše 16 sedišta i čija maksimalna dužina ne prelazi osam metara,
D1E
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg
D
Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od osam sedišta
DE
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg
F
Traktori sa ili bez priključnih vozila i radne mašine
M
Motokultivator

 

NAPOMENA:

 • Vozač vozila kategorije C1E, CE, D1E ili DE može da upravlja skupom vozila kategorije BE.
 • Vozač vozila kategorije CE može da upravlja skupom vozila kategorije DE, ukoliko ima kategoriju D.
 • Vozač vozila kategorije CE može da upravlja skupom vozila kategorije C1E, odnosno vozač kategorije DE kategorijom D1E.
 • Vozač vozila B kategorije ima pravo da upravlja i lakim triciklima i lakim četvorociklima, teškim triciklima čija snaga motora nije veća od 15 kW i teškim četvorociklima, kao i teškim triciklima čija snaga motora je veća od 15 kW kada napuni 21 godinu.
 • Vozač vozila B1 kategorije ima pravo da upravlja i lakim triciklima, teškim triciklima čija snaga motora nije veća od 15 kW, lakim i teškim četvorociklima.
 • Traktorom i radnom mašinom može upravljati samo vozač koji ima vozačku dozvolu za vozila kategorije F.
 • Vozač vozila kategorije A2 može da upravlja vozilom kategorije A1 i kategorije AM.
 • Vozač vozila kategorije A1 može da upravlja vozilom kategorije AM.
 • Vozač vozila kategorije A, može da upravlja vozilom kategorije A1, A2 i AM,
 • Vozač vozila kategorije C može da upravlja vozilom C1 kategorije.
 • Vozač vozila kategorije B može da upravlja vozilom B1 kategorije.
 • Vozač vozila kategorije D može da upravlja vozilom D1 kategorije.
 • Vozači kategorija B, C, C1, D i D1 mogu da upravljaju tim vozilima i kada im je pridodato priključno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća od 750 kg.
 • Motokultivatorom može upravljati vozač koji ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom bilo koje kategorije.
   

STAROSNA GRANICA

Kada je reč o B kategoriji, već sa punih 16 godina moguće je upisati auto školu i početi sa teorijskom nastavom. Za upis maloletnog lica neophodno je prisustvo roditelja prilikom potpisivanja ugovora.

Sa 17 godina moguće je polagati završni, praktični ispit vožnje. Što se tiče drugih kategorija, svaka ima svoje uslove, gde se podrazumeva i minimalna starost osobe neophodna za obuku.
Na primer, za AM kategoriju starosni uslov je navršenih 15 godina života, dok je kod D kateorije neophodno da imate navršenih 23 godine i da minimum 2 godine posedujete dozvolu C kategorije.

Za kraj

Stres je deo svakodnevnog života modernog čoveka i ne možemo ga uvek izbeći. Međutim, postoji način da ga lakše i brže prevaziđemo, kako ne bi negativno uticali na naše veštine u saobraćaju.

Bilo da ste polaznik u vožnji ili profesionalni vozač uvek ćete osećati blagu napetost prlikom vožnje, jer u saobraćaju niste sami već učestvujete sa velikom grupom drugih ljudi, bez obzira da li i oni upravljaju nekim vozilom ili su pešaci.
Ako niste dovoljno staloženi i ne možete da se kontrolišete, vožnja nije za Vas! Zapamtite, ugrožavanjem sopstvene bezbednosti u saobraćaju ugrožavate i živote drugih učesnika. Bilo da su oni putnici u vašem vozilu, drugom vozilu, biciklisti ili pešaci!

O platformi LekarskiPregled.rs

Imaš dobar razlog za osmeh! Predstavljamo ti sjajnu online platformu - LekarskiPregled.rs! Ova cool platforma je tu da ti olakša pristup lekarskim pregledima i zdravstvenim uslugama na brz i jednostavan način. Sada možeš lako zakazati pregled kod raznih doktora i saznati sve što te zanima o klinikama, ordinacijama i bolnicama.

Koristiti LekarskiPregled.rs je čisto zadovoljstvo! Možeš pretraživati razne lekare i stručnjake, pročitati njihove profile, proveriti šta drugi pacijenti misle o njima i uporediti cene. Kad nađeš svog idealnog doktora ili kliniku, samo jedan klik i pregled je zakazan preko platforme.

Najbolja stvar kod LekarskiPregled.rs je što štediš vreme i izbegavaš dosadno čekanje u čekaonicama. Ko bi želeo provesti sate čekajući, zar ne? Ova platforma ti omogućava da vidiš radno vreme doktora, slobodne termine i cene pregleda, tako da biraš najbolju opciju za sebe.

Ali to nije sve! LekarskiPregled.rs nudi i online konsultacije. Možeš postavljati pitanja doktorima putem video poziva ili razmenjivati poruke za savete i konsultacije. Tako ćeš brzo dobiti odgovore i podršku, bez potrebe da se penješ do ordinacije.

Ova platforma je tu da ti pruži jednostavan i pregledan način da pronađeš i zakazuješ lekarske preglede. Želimo da briga o zdravlju bude laka i dostupna, uz vrhunsku uslugu za sve naše korisnike.

Uživaj u korišćenju LekarskiPregled.rs i brini o svom zdravlju na najbolji mogući način! Osmehni se i zakaži pregled već danas!

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email