Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Nizak krvni pritisak i sve što treba da znate o niskom pritisku

Nizak krvni pritisak je stanje u kojem je krvni pritisak izuzetno nizak, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Krvni pritisak se odnosi na količinu krvi koja se nalazi u krvnim sudovima i sili kojom se krv kreće kroz telo.

Normalan krvni pritisak je oko 120/80 mmHg. Međutim, ako je krvni pritisak niži od 90/60 mmHg, on se smatra nikaz krvnim pritiskom.

Nizak krvni pritisak može biti uzrokovan mnogim različitim faktorima, uključujući infekcije, dehidraciju, neke vrste lekova i neke vrste bolesti. Simptomi nikaz krvnog pritiska uključuju vrtoglavicu, omaglicu, slabost, bljedilo i povremeno gubitak svijesti.

Vrste niskog krvnog pritiska uključuju:

 

 1. Ortostatska hipotenzija (posturalna hipotenzija). Ovo je nagli pad krvnog pritiska kada stojite iz sedećeg položaja ili posle ležanja. Uzroci uključuju dehidraciju, dugotrajno spavanje u krevetu, trudnoću, određena medicinska stanja i neke lekove. Ova vrsta niskog krvnog pritiska je uobičajena kod starijih osoba.
 2. Postprandijalna hipotenzija. Ovaj pad krvnog pritiska se javlja 1 do 2 sata nakon jela. Najverovatnije će uticati na starije odrasle osobe, posebno one sa visokim krvnim pritiskom ili bolestima autonomnog nervnog sistema kao što je Parkinsonova bolest. Jedenje malih obroka sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, pijenje više vode i izbegavanje alkohola može pomoći u smanjenju simptoma.
 3. Neuralno posredovana hipotenzija. Ovo je pad krvnog pritiska koji se dešava nakon dužeg stajanja. Ova vrsta niskog krvnog pritiska najviše pogađa mlade odrasle osobe i decu. To može biti posledica pogrešne komunikacije između srca i mozga.
 4. Višestruka sistemska atrofija sa ortostatskom hipotenzijom. Takođe nazvan Shi-Dragerov sindrom, ovaj redak poremećaj utiče na nervni sistem koji kontroliše nevoljne funkcije kao što su krvni pritisak, rad srca, disanje i varenje. Povezan je sa veoma visokim krvnim pritiskom dok ležite.

 

Stanja koja mogu izazvati nizak krvni pritisak


Medicinski uslovi koji mogu izazvati nizak krvni pritisak uključuju:

 1. Trudnoća. Promene tokom trudnoće uzrokuju brzo širenje krvnih sudova. Promene mogu dovesti do pada krvnog pritiska. Nizak krvni pritisak je uobičajen u prve 24 nedelje trudnoće. Krvni pritisak se obično vraća na nivoe pre trudnoće nakon porođaja.
 2. Stanja srca i srčanih zalistaka. Srčani udar, srčana insuficijencija, bolest srčanih zalistaka i izuzetno nizak broj otkucaja srca (bradikardija) mogu uzrokovati nizak krvni pritisak.
  Bolesti povezane sa hormonima (endokrini poremećaji). Stanja koja utiču na paratiroidne ili nadbubrežne žlezde, kao što je Addisonova bolest, mogu uzrokovati pad krvnog pritiska.
 3. Nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija) i, ponekad, dijabetes takođe mogu sniziti krvni pritisak.
 4. Dehidracija. Kada telo nema dovoljno vode, količina krvi u telu (zapremina krvi) se smanjuje. Ovo može dovesti do pada krvnog pritiska. Groznica, povraćanje, teška dijareja, prekomerna upotreba diuretika i naporna vežba mogu dovesti do dehidracije.
 5. Gubitak krvi. Gubitak puno krvi, na primer zbog povrede ili unutrašnjeg krvarenja, takođe smanjuje zapreminu krvi, što dovodi do ozbiljnog pada krvnog pritiska.
 6. Teška infekcija (septikemija). Kada infekcija u telu uđe u krvotok, to može dovesti do pada krvnog pritiska opasnog po život koji se naziva septički šok.
  Teška alergijska reakcija (anafilaksa). Simptomi teške alergijske reakcije uključuju nagli i dramatičan pad krvnog pritiska.
 7. Nedostatak hranljivih materija u ishrani. Nizak nivo vitamina B-12, folata i gvožđa može sprečiti telo da proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca (anemija), što može dovesti do niskog krvnog pritiska.

Faktori rizika

Svako može imati nizak krvni pritisak (hipotenziju). Faktori rizika za hipotenziju uključuju:

 • Starost. Pad krvnog pritiska pri stajanju ili posle jela javlja se prvenstveno kod odraslih starijih od 65 godina. Neuralno posredovana hipotenzija prvenstveno pogađa decu i mlađe odrasle osobe.
 • Lekovi. Određeni lekovi, uključujući neke lekove za krvni pritisak, povećavaju rizik od niskog krvnog pritiska.
 • Određene bolesti. Parkinsonova bolest, dijabetes i neka srčana oboljenja mogu povećati rizik od niskog krvnog pritiska.

Hrana koja može da pomogne

Postoji nekoliko namirnica koje mogu pomoći u povećanju niskog krvnog pritiska. Neki primeri uključuju:

 1. Sol: Konzumiranje veće količine soli može pomoći u podizanju krvnog pritiska, jer pomaže u zadržavanju tečnosti u telu. Međutim, važno je konzumirati so u umerenim količinama, jer previše može dovesti do drugih zdravstvenih problema.
 2. Voda: Dehidracija može uzrokovati nizak krvni pritisak, pa je važno piti puno tečnosti, posebno vode.
 3. Banane: Banane su dobar izvor kalijuma, koji je važan za održavanje normalnog krvnog pritiska.
 4. Cvekla: Cvekla je bogata nitratima, koji mogu pomoći da se prošire krvni sudovi i poboljša protok krvi, što dovodi do povećanja krvnog pritiska.
 5. Cela zrna: Integralne žitarice, kao što su ovsena kaša i hleb od celog zrna, bogate su vlaknima i mogu pomoći u regulisanju krvnog pritiska.
 6. Zeleno lisnato povrće: Lisnato zeleno povrće, kao što su spanać i kelj, bogato je kalcijumom i magnezijumom, što može pomoći u regulisanju krvnog pritiska.

Lečenje

Lečenje niskog krvnog pritiska obično uključuje uzimanje lijekova koji povećavaju krvni pritisak i unos tečnosti i elektrolita u organizam. U nekim slučajevima, možda će biti potrebna hospitalizacija i infuzija tečnosti ili krvi. Ako je nizak krvni pritisak uzrokovan određenim bolestima ili lekovima, lečenje može uključivati promenu lekova ili terapiju za bolest koja je uzrok.

U svakom slučaju, važno je da se nizak krvni pritisak shvati ozbiljno i da se preduzmu odgovarajuće mere za njegovo lečenje. Ako imate simptome niskog krvnog pritiska, trebali biste se obratiti svom lekaru za savet i dalje lečenje.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email