Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Šta su PM2.5 čestice i zašto treba da se brinemo?

PM2.5 može ostati u vazduhu na neodređeno vreme, a kada se udahne, PM2.5 može da prodre u plućno tkivo i uđe u krvotok, uzrokujući oštećenje srca, disajnih organa i mozga. U daljem tekstu čitajte više o ovoj štetnoj čestici.

Zagađenje vazduha je najveći rizik po zdravlje životne sredine u Evropi

Zagađenje vazduha je teško pobeći, bez obzira gde živite. To može ozbiljno uticati na vaše zdravlje i životnu sredinu. Iako se kvalitet vazduha u Evropi poboljšao poslednjih decenija, nivoi zagađivača vazduha i dalje premašuju standarde EU i najstrože smernice Svetske zdravstvene organizacije.

Iako nevidljiv golim okom, vazduh koji udišemo pun je sitnih čestica sastavljenih od hemikalija, alergena, prašine, dima ili zemlje u obliku (mikroskopskih) čvrstih materija, gasova ili tečnosti. Kada sagorevamo fosilna goriva za proizvodnju, energiju ili mobilnost, ona stvaraju hemikalije i gasove koji zagađuju vazduh. Ovo predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje i zemlju u celini. Jedna od najsitnijih kategorija ovih opasnosti u vazduhu se nazivaju čestice (PM) 2,5.

Šta znači PM 2.5?

2,5 u PM 2,5 se odnosi na veličinu zagađivača, u mikrometrima. Najsitnija stvar koju ljudsko oko može da vidi je najmanje 0,1 milimetar, otprilike širine niti finog vazduha (70 mikrometara). Da biste videli nešto malo kao mikrometar, potrebno je da koristite mikroskop.

"Fine" čestice, kako zdravstvene agencije i stručnjaci za zagađenje nazivaju 2,5 popodne, poseduju jedan atribut koji ih čini posebno opasnim. Ove čestice, i bilo koji mikroskopski toksin koji nose sa sobom, ne mogu samo da prodru u vaša pluća. Takođe su dovoljno mali da prođu direktno u vaš krvotok.

Negativni uticaji PM 2.5

U zavisnosti od toga koliko je osoba zdrava, fine čestice će imati različite kratkoročne i dugoročne zdravstvene uticaje udisanja pm2,5, posebno pm2,5 dima. Ako ste izloženi nivoima između „Nezdravo za osetljive grupe“ (AQI 100) do „opasno“ (300+), možda ćete doživeti jedan ili više od sledećih efekata:

  • Napadi astme
  • Smanjenje funkcije srca, što može dovesti do srčanog udara
  • Smanjena funkcija pluća i pogoršanje stanja pluća
  • piskanje ili kašalj
  • Iritacija grla, nosa ili očiju
  • Kratkog daha

 

Neposredni uticaj PM 2,5 na stranu, čestice takođe uništavaju životnu sredinu tako što povećavaju kiselost u vodi i zemljištu. To, zauzvrat, utiče na sposobnost planete da proizvodi hranu i podržava život. Ako su nivoi PM 2,5 u vašem području povišeni, važno je da zaštitite svoj sistem od prekomerne izloženosti tako što ćete ostati u zatvorenom prostoru ili nositi masku koja može da filtrira pm2,5 u danima visokog zagađenja.

Na osnovu veličine, čestice se često dele u dve glavne grupe:

-Veća frakcija sadrži najveće čestice veličine od 2,5 do 10 µm (PM10 – PM2,5).

-Fina frakcija, sadrži najmanje čestice, veličine do 2,5 µm (PM2,5).

Koja je razlika između PM10 i PM2,5?


PM10 i PM2,5 često potiču iz različitih izvora emisije, a takođe imaju različite hemijske sastave. Emisije od sagorevanja benzina, nafte, dizel goriva ili drveta proizvode veliki deo zagađenja PM2,5 koji se nalazi u spoljašnjem vazduhu, kao i značajan deo PM10. PM10 takođe uključuje prašinu sa gradilišta, deponija i poljoprivrede, šumske požare i sagorevanje grmlja/otpada, industrijske izvore, prašinu sa otvorenih površina vetrom, polen i fragmente bakterija.

PM se može direktno emitovati iz izvora (primarne čestice) ili formirati u atmosferi hemijskim reakcijama gasova (sekundarnih čestica) kao što su sumpor-dioksid (SO2), oksidi azota (NOKS) i određena organska jedinjenja. Ova organska jedinjenja mogu se emitovati kako iz prirodnih izvora, kao što su drveće i vegetacija, tako i iz veštačkih (antropogenih) izvora, kao što su industrijski procesi i izduvni gasovi motornih vozila.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email