Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Rio tinto - eksploatacija prirode i zdravlja

"Ko forsira iskopavanja litijuma? Oni za koje se koristi eufemizam, lepa reč, "zapadni prijatelji", a ustvari jedna organizovana banda predatora i sebičnjaka koja samo juri za sopstvenim interesom" - Prof. dr Ratko Ristić Šumarskog fakulteta u Beograd...

Prof. dr Ristić dodaje: "Šta mi znamo? Mi znamo moguće posledice onoga što će se raditi u dolini Jadra, jer su za to objavljeni neki dokumenti i urađeni su neki projekti. Ja sam bio jedan od govornika u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sa mojim doktorantima, sa mladim ljudima.

Uradili smo jednu prostornu analizu i u prvoj fazi bilo bi uništeno nepovratno 533 hektara zemljišta. Od toga 317 hektara obradivih površina i preko 214 hektara visoko vrednih šuma. I to gde? U kraju gde je svaki pedalj zemlje obrađen, gde su sela živa, gde u domaćinstvima ima male dece, gde rade škole i vi kad vidite to, vidite jednu pitominu, jedan spokoj, jedan jako lep predeo. U tom kraju imamo jako bogat biodiverzitet.Tamo živi nekoliko stotina vrsta biljnog i životinjskog sveta, od toga 145 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. Izgradnja rudnika bi to zbrisala"

KATASTROFA U NAJAVI

Zbog bojazni da bi planirani rudnik Rio Tinta mogao da ostavi negativne posledice po životnu sredinu i zagadi vodu i zemljište, deo građana i ekoloških aktivista u Srbiji pokrenuo je proteste, peticiju, reklamnu kampanju i inicijativu Ustavnom sudu da oceni lokalni prostorni plan koji predviđa eksploataciju litijuma.
Iz Rio Tinta tvrdnje o zagađenju odbacuju i obećavaju poštovanje najviših ekoloških standarda za projekat "Jadar" – kako se naziva projekat eksploatacije litijuma iz minerala jadarit u Srbiji, koji je dobio ime po reci u čijoj je dolini pronađen.
Videli smo svi slike i snimke kako se poštuju standardi iz Španije, Australije ili iz iskopavanja u Južnoj Americi.io Tinto je posekao skoro hektar hrastove šume koja se nalazi u okolini sela Slatine u vidu pripreme terena. Ogroman gubitak za prirodu ove države a to je tek samo početak. Da ne bih previše reči trošio samo pogledajte video o vađenju rude bora u Kaliforniji.

Prerada minerala. Potrebno je iz jadarita izvaditi bor i litijum u nekom korisnom obliku. Ono što je vrlo zanimljivo je da je firma US Borax vlasnik niza patenata koji se tiču prerade jadarita (link do teksta pogledati ovde) a uvidom na stranicu Rio Tinta na Wikipediji znamo da je US Borax kupljen još 1968. godine od strane Rio Tinta. (WIKI članak).

Činjenica je da se za jednu tonu litijuma mora upotrebiti 500.000 litara vode (link to teksta vesti lista danas) piše skoro u dnu teksta. Mi ovih zadnjih godina imamo velike probleme sa snabdevanjem vodom a planira se potrošnja od gotovo 500 kubika vode za samo tonu litijuma. Ovo će nesumnjivo da ometa ljude jer neće imati vodu za piće i vodu za sve druge potrebe. Otpadni materijal iz rudnika će se vraćati natrag u zemlju, jedan deo će da ide u površinski kop a planira se i nekoliko podzemnih kopova. Sada zamislite kada se nakon kopanja i prerade i svih onih kiselina i hemijskih elemenata vrati natrag u zemlju.
Za tako nešto je potrebno imati posebno obezbeđeno jalovište iz kojeg ne bi curilo ništa. Ovako će zasigurno sve to da procuri u podzemne vode. Jalovište planirano uz samo reku Jadar. Za one koji ne znaju, jalovište je mesto gde se deponuje jalovina a jalovina je otpad iz rudnika. Kod prerade svake rude postoji postoji određeni procenat te rude u kubnom metru zemlje. Nekada to nije samo zemlja već mešavina stena i svega i svačega.

Iskopa se kubni metar materijala i onda se izdrobi, usitni i na kraju se raznim kiselinama istopi. Onda se daljim procesom iz tog istopljenog materijala vade rude (kod nekih hemijskih elemenata, ne kod svih). Kada se iz tog kubnog metra materijala izvadi sve ekonomski bitno ostatak postaje otpad ili kod nas poznata kao jalovina. Jalovina se potom odlaže na jalovište. Jalovište bi trebalo da bude mesto koje je određeno za skladištenje jalovine, to mora da bude svojevrsno korito ili bazen gde će se odlagati ta jalovina i ako slučajno padne neka kiša ili je jalovina odložena sa sve kiselinama da ta voda i tečnosti iz jalovine ne procure u okolinu. Kod nas će jalovište biti tik uz reku Jadar.

Rudnik će potpuno da promeni lice okoline Loznice, trajno će zagaditi vazduh isparenjima kiselina i ocednim vodama iz jalovine. Jalovina će biti deponovana uz reku što će zasigurno zagaditi reku a ona će definitivno doći i do glavnog grada. Trošiće se dnevno nenormalno velike količine vode zarad prerade rude. I na kraju, imaćemo kopove u koje će da bude vraćena ista ta jalovina i koja će trajno zagaditi i zemljište. I na sve to, rudu nećemo prodavati mi nego je ona vlasništvo firme Rio Tinto a mi ćemo dobijati rudnu rentu koja je samo 3%.

MARŠ IZ SRBIJE RIO TINTO!

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email