Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Štitna žlezda i njena važnost za naš organizam

Štitna žlezda je jedan od najvažnijih organa u našem organizmu. Nalazi se u vratu i odgovorna je za proizvodnju hormoneva T3 i T4, koji su ključni za regulaciju metabolizma, rasta i razvoja, kao i za kontrolu temperature tela.

Uloge štitne žlezde

Pored regulacije metabolizma, štitna žlezda ima i mnoge druge važne funkcije u organizmu:

 • utiče na pravilan rast i razvoj fetusa i dece (naročito nervnog sistema),
 • utiče na održavanje normalnog toka trudnoće i pravilnu seksualnu funkciju muškaraca i žena.
 • podstiče stvaranje proteina (belančevina),
 • ubrzava razgradnju masti iz masnog tkiva,
 • ubrzava rad srca i povećava njegovu snagu (minutni volumen srca),
 • povećava potrošnju kiseonika i stvaranje toplote,
 • povećava snagu mišića umerenom koncentracijom svojih hormona, a izaziva umor i tremor (podrhtavanje) njihovom visokom koncentracijom,
 • podstiče budnost, pamćenje i sposobnost učenja,

Simptomi problema sa štitnom žlezdom

Problemi sa štitnom žlezdom se često javljaju kada se povećava ili smanjuje njena funkcija. Kada funkcija stitne žlezde opada, naziva se hipotireoza, dok se kada funkcija štitne žlezde povećava, naziva hipertireoza.

Simptomi hipotireoze uključuju:

 • Umor i iscrpljenost
 • Gubitak kilograma
 • Ukrućenje mišića
 • Mršavljenje ili suha koža
 • Hladnoća

Simptomi hipertireoze uključuju:

 • Gubitak kilograma
 • Povećana potreba za uriniranjem
 • Nesanica
 • Pojačana želja za hranom
 • Povećanje telesne temperature

Dijagnoza i lečenje problema sa štitnom žlezdom

Dijagnoza problema sa štitnom žlezdom se vrši preko analize krvi. Ukoliko se sumnja na problem sa štitnom žlezdom, lekar će propisati test krvi kako bi se utvrdile različite vrste hormoneva koje proizvodi štitna žlezda.

Lečenje problema sa štitnom žlezdom može uključivati uzimanje hormonskih lekova, kao i promene u ishrani i načinu života. Ukoliko je problem uzrokovan tumorskim formacijama, može biti potrebno operativno lečenje.

Važnost zdrave štitne žlezde za naš organizam

Zdrava štitna žlezda je ključna za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Ona utiče na funkciju svih ostalih organa i sistema, te reguliše različite funkcije u organizmu, kao što su metabolizam, rast i razvoj, kontrola temperature tela i dr. Zato je izuzetno važno voditi računa o zdravlju stitne žlezde i redovno pratiti svoje zdravstveno stanje. Time možemo sprečiti različita oboljenja i održati optimalnu funkciju našeg organizma.

Faktori rizika za nastanak hipertireoze i hipotireoze

Hipertireoza i hipotireoza su dve suprotne funkcionalne smetnje štitne žlezde, a njihov nastanak može biti prouzrokovan različitim faktorima rizika.

Faktori rizika za nastanak hipertireoze:

 • Nasledne predispozicije
 • Prethodno lečenje radioaktivnim jodom ili operativnim zahvatom na štitnoj žlezdi
 • Difuzna toksična gušavost ili Gravesova bolest
 • Tumorske promene u stitnoj žlezdi

Faktori rizika za nastanak hipotireoze:

 • Starost
 • Ženski pol
 • Nasledne predispozicije
 • Prethodno lečenje radioaktivnim jodom ili operativnim zahvatom na štitnoj žlezdi
 • Dugotrajna upotreba lekova koji utiču na funkciju stitne žlezde

Ukoliko ste izloženi ovim faktorima rizika, preporučuje se redovno pratiti svoje zdravstveno stanje kroz analize krvi i posavetovati se sa stručnjakom ukoliko primećujete bilo kakve promene.

Ukoliko sumnjate u problem sa funkcijom štitne žlezde, potrebno je da se obratite lekaru koji će vam preporučiti potreban broj analiza hormona. Najčešće se prvo izvode analize TSH i FT4, koje su najtačniji pokazatelj funkcije štitne žlezde. Ukoliko su rezultati FT4 u granicama normale, ali postoje simptomi hipertireoze, potrebno je izvršiti analizu i za FT3.

Pored ovih analiza, u slučaju sumnje na Grejvsovu bolest, potrebno je odrediti i nivo antitela na TSH receptore (TRAb). Anti TPO antitela se takođe određuju kako bi se utvrdila učestalost autoimunih oboljenja, kao što je Hašimoto tireoiditis, koji je čest uzrok hipotireoze. Anti TG antitela (na tireoglobulin) se takođe određuju kod pacijenata sa autoimunim oboljenjima štitne žlezde, uključujući i Hašimoto tireoiditis.

Analize funkcije štitne žlezde: FT4 i TSH nakon terapije

Nakon početka terapije za hipertireozu, preporučuje se merenje FT4 i TSH-a svake 4 do 8 nedelja. Kada se postigne stabilna funkcija štitne žlezde, tj. kada TSH bude u granicama referentne vrednosti, kontrolne analize se sprovode svakih 8 do 12 nedelja. Za pacijente koji primaju supstitucionu terapiju, preporučuje se ponovno merenje nakon 6 do 8 nedelja ili prilikom svake promene doze leka. Kada se funkcija štitne žlezde stabilizuje, kontrole se vrše svakih šest meseci.

Priprema za analizu hormona štitne žlezde

 • Za analizu se koristi venska krv, unos hrane ne utiče na rezultate.
 • Ukoliko pacijent nije na supstitucionoj terapiji, krv može biti uzorkovana tokom dana (preporučuje se pre 17h).
 • Rezultati analize su gotovi u toku istog radnog dana.
 • Ukoliko pacijent prima supstitucionu terapiju tireoidnim hormonima, neophodno je da ne pije hormon pre dolaska u laboratoriju, već posle davanja krvi na analizu.

Hašimotova bolest

Hašimotoova bolest nastaje zbog visokog nivoa TSH, što ukazuje na nisku funkciju štitne žlezde. Ovo je autoimuni poremećaj u kojem telo napada štitnu žlezdu, što dovodi do smanjene proizvodnje hormona. Bolest je često nasledna i može biti izazvana faktorima poput virusa, infekcija, stresa, zračenja. Hašimoto često dolazi u kombinaciji sa drugim autoimunim bolestima, kao što su reumatoidni artritis, lupus, šećerna bolest, perniciozna anemija, Sjogrenov sindrom, celijakija. Na početku bolesti, zbog oslobađanja hormona štitne žlezde iz oštećenih ćelija, dolazi do simptoma hipertireoidizma koji traju nekoliko dana do nekoliko nedelja, nakon čega dolazi do simptoma hipotireoidizma.

Gravesova bolest

Gravesova bolest (ili Graves-Basedow bolest) je autoimuni poremećaj u kojem se proizvodi previše hormona štitne žlezde, što dovodi do hipertireoidizma. To je najčešća oboljenja štitne žlezde koja izaziva hiperfunkciju. Uzrok ove bolesti još uvek nije potpuno razjašnjen, ali se smatra da su faktori uključujući naslednost, hormonalne promene, stres, infekcije i neki lekovi, među potencijalnim faktorima. Simptomi Gravesove bolesti uključuju gubitak težine, ubrzano otkucaje srca, nervozu, iscrpljenost, drhtanje ruku, osip kože, suva usta i grlo, otežano disanje i otečeno oko. Lekovi i terapije korišćene za lečenje uključuju propisivanje beta-blokatora, kortikosteroida, radioaktivnog joda, i kiruršku intervenciju.

Pravilna ishrana za pravilan rad štitne žlezde

Zdrava i uravnotežena ishrana značajna je za rad štitne žlezde. Potrebno je jesti namirnice koje sadrže minerale i vitamine. Ali, postoje i neke namirnice koje smanjuju količinu joda u telu, što negativno utiče na funkciju štitne žlezde. Stoga se savetuje izbegavanje kupusa, soje, brokolija, karfiola, kikirikija, jagoda, spanaća... Pored toga, organizmu su potrebni antioksidansi, koje možemo naći u povrću i voću kao što su borovnice, aronija, paradajz, paprika i trešnje. Takođe, izuzetno je važno jesti ribu, koja sadrži omega-3 masne kiseline i neophodan jod.

 

Dodaj komentar

Potreban ti je endokrinolog? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email