Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Svesnost i meditacija: vodič korak po korak

Svesnost je praksa da budete prisutni u trenutku i svesni svojih misli, osećanja i okoline bez osuđivanja. Meditacija je praksa koja vam pomaže da razvijete svesnost. Može se raditi sedeći, stojeći ili hodajući, a postoji mnogo različitih vrst...

Pokazalo se da svesnost i meditacija imaju mnoge prednosti, uključujući:

 • Smanjenje stresa i anksioznosti
 • Poboljšanje fokusa i koncentracije
 • Povećanje samosvesti
 • Promovisanje emocionalne regulacije
 • Unapređenje kreativnosti i veština rešavanja problema
 • Ublažavanje bolova
 • Poboljšanje sna
 • Jačanje imunološkog sistema

Ako ste zainteresovani da isprobate pažljivost i meditaciju, evo nekoliko saveta za početak:

 1. Pronađite mirno mesto da sednete ili legnete. Možete meditirati bilo gde, ali je korisno pronaći mesto gde vas neće ometati.
 2. Zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite. Fokusirajte se na dah dok udišete i izdišete.
 3. Obratite pažnju na svoje misli i osećanja bez osude. Ako otkrijete da ste zarobljeni mislima, jednostavno ih priznajte, a zatim se vratite svom dahu.
 4. Nastavite da se fokusirate na svoj dah koliko god želite. Kada budete spremni, otvorite oči i odvojite nekoliko trenutaka da se preorijentišete.

Možete početi sa kratkim meditacijama od samo nekoliko minuta i postepeno povećavati količinu vremena koje provodite meditirajući kako vam bude lakše sa praksom. Takođe postoje mnoge vođene meditacije dostupne na mreži i u aplikacijama koje vam mogu pomoći da započnete.

Svesnost i meditacija nisu pokušaji da kontrolišete svoje misli ili osećanja. Umesto toga, oni ih jednostavno posmatraju bez osuđivanja. Uz praksu, možete naučiti da budete pažljiviji u svakodnevnom životu, što može dovesti do većeg osećaja mira i blagostanja.

Evo nekoliko dodatnih saveta koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoju pažnju i praksu meditacije:

 • Budite strpljivi. Potrebno je vreme da se razvije svesnost i veštine meditacije. Nemojte se obeshrabriti ako ne vidite rezultate odmah.
 • Budite dosledni. što više vežbate, više ćete koristi iskusiti. Pokušajte da meditirate najmanje 10 minuta svakog dana.
 • Pronađite učitelja ili mentora. Ako ste novi u svesnosti i meditaciji, može biti od pomoći da pronađete učitelja ili mentora koji će vas voditi.
 • Eksperimentišite sa različitim vrstama meditacije. Postoji mnogo različitih vrsta meditacije, pa pronađite onu koja vam odgovara.
 • Neka bude zabavno. Svesnost i meditacija bi trebalo da budu prijatni. Ako se ne zabavljate, manje je verovatno da ćete se toga držati.

Svesnost i meditacija su moćni alati koji vam mogu pomoći da poboljšate svoje mentalno i fizičko zdravlje. Ako tražite načine da smanjite stres, poboljšate fokus i poboljšate svoje opšte blagostanje, preporučujem vam da ih isprobate.

Prednosti meditacije

Pokazalo se da meditacija ima mnoge prednosti i za mentalno i za fizičko zdravlje. Neke od prednosti meditacije uključuju:

 1. Smanjen stres i anksioznost. Meditacija može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti tako što će vas naučiti kako da se fokusirate na sadašnji trenutak i otpustite negativne misli i emocije.
 2. Poboljšan fokus i koncentracija. Meditacija može pomoći da se poboljša fokus i koncentracija tako što će vas naučiti kako da trenirate svoj um da ostane na zadatku.
 3. Povećana samosvest. Meditacija vam može pomoći da postanete svesniji svojih misli, osećanja i okoline. Ovo može dovesti do većeg samorazumevanja i saosećanja.
 4. Promovisanje emocionalne regulacije. Meditacija vam može pomoći da efikasnije regulišete svoje emocije tako što će vas naučiti kako da identifikujete negativne emocije i upravljate njima.
 5. Unapređenje kreativnosti i veština rešavanja problema. Meditacija može pomoći da se poboljša kreativnost i veštine rešavanja problema tako što će vas naučiti kako da razmišljate jasnije i da dođete do novih ideja.
 6. Ublažavanje bolova. Meditacija može pomoći u ublažavanju bola tako što će vas naučiti kako da se fokusirate na sadašnji trenutak i odvratite se od signala bola.
 7. Poboljšanje sna. Meditacija može pomoći u poboljšanju sna tako što će vas naučiti kako da se opustite i opustite pre spavanja.
 8. Jačanje imunološkog sistema. Meditacija može pomoći u jačanju imunološkog sistema smanjenjem stresa i upale.

Ako tražite načine da poboljšate svoje mentalno i fizičko zdravlje, meditacija je odlična opcija za razmatranje. To je jednostavna praksa koja može imati dubok uticaj na vaš život.

Uobičajene zablude o meditaciji

Postoje mnoge zablude o meditaciji, od kojih neke mogu sprečiti ljude da je pokušaju. Evo nekoliko uobičajenih zabluda:

 1. Meditacija je teška. Meditacija nije teška, ali je potrebna vežba. što više vežbate, biće vam lakše.
 2. Meditacija je dosadna. Meditacija može biti ugodna, ali može biti i izazovna. Ako vam je dosadno, pokušajte da promenite tehniku meditacije ili pronađete drugu vrstu meditacije u kojoj uživate.
 3. Meditacija je samo za ljude koji su religiozni ili duhovni. Meditacija nije religiozna praksa. To je sekularna praksa koju mogu koristiti ljudi svih vera ili nikakve vere.
 4. Meditacija je gubljenje vremena. Meditacija nije gubljenje vremena. To je praksa proverena vremenom za koju se pokazalo da ima mnoge prednosti i za mentalno i za fizičko zdravlje.
 5. Ne mogu da meditiram jer imam zauzet um. Svako ima zauzet um. Meditacija je učenje da posmatrate svoje misli bez osuđivanja. Ne radi se o pokušaju da kontrolišete svoje misli ili da ih naterate da nestanu.
 6. Nisam dobar u meditaciji. Ne postoji takva stvar kao što je biti „dobar“ u meditaciji. Meditacija je praksa i, kao i svaka praksa, potrebno je vreme i trud da se poboljša.

Ako ste zainteresovani da probate meditaciju, ne dozvolite da vas ove zablude zaustave. Samo pokušajte i uverite se kako vam može koristiti.

Vrste meditacije

 • Meditacija svesnosti. Ova vrsta meditacije uključuje fokusiranje vaše pažnje na sadašnji trenutak i posmatranje vaših misli i osećanja bez osude.
 • Meditacija fokusirane pažnje. Ova vrsta meditacije uključuje fokusiranje vaše pažnje na jedan objekat, kao što je vaš dah, mantra ili slika.
 • Otvoreno praćenje meditacije. Ova vrsta meditacije uključuje posmatranje svih vaših misli, osećanja i senzacija bez osuđivanja.
 • Mantra meditacija. Ova vrsta meditacije uključuje ponavljanje mantre, što je reč ili fraza koja se koristi za fokusiranje uma.
 • Transcendentalna meditacija. Ova vrsta meditacije uključuje korišćenje mantre za postizanje stanja duboke relaksacije i unutrašnjeg mira.
 • Vipassana meditacija. Ova vrsta meditacije uključuje posmatranje nestalnosti svih stvari i međusobne povezanosti svih bića.
 • Meditacija ljubaznosti. Ova vrsta meditacije uključuje negovanje osećanja ljubavi i saosećanja prema sebi i drugima.

Postoje mnoge druge vrste meditacije, ali ovo su neke od najčešćih. Više informacija o različitim vrstama meditacije možete pronaći na mreži ili u knjigama.

Saveti za pripremu za meditaciju

 1. Pronađite mirno mesto za meditaciju. Poželećete da pronađete mesto gde vas neće ometati. Ako možete, pronađite mesto gde možete udobno da sednete ili legnete.
 2. Podesite tajmer. Korisno je podesiti tajmer na određeno vreme, na primer 5 ili 10 minuta. Ovo će vam pomoći da ostanete fokusirani i izbegnete ometanje.
 3. Udobno se smestite. Želećete da vam bude udobno kako biste se mogli opustiti i fokusirati na svoju meditaciju. Ako sedite, možda ćete želeti da koristite jastuk ili jastuk da poduprete leđa. Ako ležite, možda ćete želeti da koristite ćebe ili jastuk da biste se osećali udobno.
 4. Zatvorite oči. Ovo će vam pomoći da se fokusirate na svoju meditaciju i izbegnete ometanja.
 5. Fokusirajte se na dah. Ovo je najčešći fokus za meditaciju. Jednostavno obratite pažnju na svoj dah dok udišete i izdišete.
 6. Obratite pažnju na svoje misli i osećanja bez osude. Prirodno je da vaš um luta tokom meditacije. Kada primetite da vam je um odlutao, jednostavno priznajte misao ili osećaj, a zatim vratite pažnju na dah.
 7. Budite strpljivi. Meditacija je praksa i potrebno je vreme da se razviju veštine neophodne za efikasnu meditaciju. Nemojte se obeshrabriti ako vam je u početku teško da se fokusirate. Samo nastavite da vežbate i na kraju ćete postati bolji u tome.
 8. Zabavi se! Meditacija treba da bude prijatna. Ako se ne zabavljate, manje je verovatno da ćete se toga držati. Zato pronađite način da učinite meditaciju prijatnom za vas i veća je verovatnoća da ćete je se držati na duže staze.

Evo nekoliko aplikacija za meditaciju koje preporučujemo (nije plaćen oglas):

 • Headspace. Headspace je popularna aplikacija za meditaciju koja nudi vođene meditacije, vežbe svesnosti i druge alate koji će vam pomoći da smanjite stres, poboljšate fokus i poboljšate opšte blagostanje.
 • Calm. Calm je još jedna popularna aplikacija za meditaciju koja nudi vođene meditacije, priče o spavanju, muziku i druge alate koji će vam pomoći da se opustite, oslobodite stresa i poboljšate san.
 • Insight Timer. Insight Timer je besplatna aplikacija za meditaciju koja nudi širok izbor vođenih meditacija, kao i forum zajednice gde se možete povezati sa drugim meditatorima.
 • Simple Habit. Simple Habit je aplikacija za meditaciju koja je dizajnirana za zauzete ljude. Nudi kratke, vođene meditacije koje možete uklopiti u svoj užurbani raspored.
 • 10% Happier. 10% Happier je aplikacija za meditaciju koju je kreirao Dan Haris, novinar koji je bio skeptičan prema meditaciji sve dok nije iskusio njene prednosti iz prve ruke. Aplikacija nudi vođene meditacije, kao i članke i video zapise o pažljivosti.

Dostupne su mnoge druge sjajne aplikacije za meditaciju, pa slobodno istražite i pronađite onu koja vam odgovara.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email