Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

Pregled popularnih tipova lekarskih pregleda | LekarskiPregled

Pregled popularnih tipova lekarskih pregleda

Kada je u pitanju briga o svom zdravlju, redovni lekarski pregledi su od ključne važnosti. Lekarski pregled omogućava lekarima da procene stanje vašeg zdravlja, otkriju potencijalne probleme i pruže vam savete i terapije koje su vam potrebne.

U ovom članku, istražićemo popularne tipove lekarskih pregleda koji su široko rasprostranjeni i koji mogu pomoći u održavanju vašeg zdravlja.

Pregled opšte prakse

Pregled opšte prakse, ili opšti lekarski pregled, obuhvata osnovnu procenu zdravstvenog stanja pacijenta. Tokom ovog pregleda, lekar će razgovarati s vama o vašoj medicinskoj istoriji, meriti krvni pritisak, utvrditi telesnu temperaturu i proveriti opšte vitalne znakove. Takođe će vam biti postavljena pitanja o eventualnim simptomima ili zdravstvenim problemima koje imate. Ovo je osnovni pregled koji se preporučuje svima kao deo rutinske zdravstvene nege.

Preventivni pregledi

Ginekološki pregled

Ginekološki pregled je specifičan za žene i obuhvata pregled reproduktivnih organa. Ovaj pregled uključuje fizički pregled, testiranje na infekcije i razne testove kao što su Pap testovi za otkrivanje raka grlića materice. Redovni ginekološki pregledi su ključni za očuvanje ženskog reproduktivnog zdravlja i otkrivanje potencijalnih problema u ranoj fazi.

Preventivni pregled srca

Preventivni pregled srca je važan za otkrivanje faktora rizika za srčane bolesti. Ovaj pregled obuhvata merenje krvnog pritiska, analizu nivoa holesterola, EKG testiranje i razgovor o životnom stilu i porodičnoj anamnezi. Redovni pregledi srca mogu pomoći u sprečavanju srčanih problema i održavanju kardiovaskularnog zdravlja.

Skrining za rak

Skrining za rak obuhvata testiranje za rano otkrivanje određenih vrsta raka. Ovi pregledi mogu uključivati mamografiju za otkrivanje raka dojke, testiranje na kolorektalni rak i testiranje na rak prostate. Rano otkrivanje raka može značajno povećati šanse za uspešno lečenje.

Krvni testovi

Krvni testovi su deo rutinskog pregleda i mogu pružiti mnogo informacija o vašem zdravlju. Ovi testovi obuhvataju analizu nivoa šećera u krvi, holesterola, hormona i drugih supstanci. Krvni testovi mogu pomoći u identifikovanju potencijalnih zdravstvenih problema i praćenju efikasnosti terapije.

Specijalistički pregledi

Dermatološki pregled

Dermatološki pregled je pregled kože koji vrši dermatolog. Ovaj pregled može otkriti promene na koži, kao što su madeži ili promene boje, koje mogu biti znakovi ozbiljnijih problema. Redovni dermatološki pregledi su posebno važni za rano otkrivanje raka kože.

Ortopedski pregled

Ortopedski pregled je specijalizovan za procenu stanja kostiju, zglobova i mišića. Ovaj pregled se često koristi za dijagnostikovanje i lečenje problema kao što su povrede, artritis ili deformacije kostiju. Redovni ortopedski pregledi su od suštinske važnosti za održavanje mišićno-koštanog zdravlja.

Očni pregled

Očni pregled obuhvata proveru vida i očnih problema. Ovaj pregled može uključivati testiranje vida, merenje očnog pritiska i pregled očne pozadine. Redovni očni pregledi su važni za očuvanje dobrog vida i otkrivanje eventualnih očnih bolesti ili problema.

Stomatološki pregled

Stomatološki pregled obuhvata pregled zuba, desni i usta. Ovaj pregled se obično vrši od strane zubara i pomaže u otkrivanju karijesa, gingivitisa, parodontalnih bolesti i drugih oralnih problema. Redovni stomatološki pregledi su ključni za održavanje oralnog zdravlja i sprečavanje ozbiljnijih problema.

Pregledi za specifične uslove

Pregled za dijabetes

Pregled za dijabetes obuhvata testiranje nivoa šećera u krvi i procenu rizika od dijabetesa. Ovaj pregled se preporučuje osobama sa faktorima rizika kao što su gojaznost, porodična anamneza ili povišeni nivoi šećera u krvi. Rano otkrivanje i upravljanje dijabetesom mogu pomoći u sprečavanju komplikacija.

Pregled za alergije

Pregled za alergije se obično vrši kod osoba koje imaju simptome kao što su kijanje, svrab ili osip, koji mogu biti povezani sa alergijskim reakcijama. Ovaj pregled može uključivati testiranje kože ili krvne testove kako bi se identifikovali alergeni i pružile odgovarajuće terapije.

Pregled za hipertenziju

Pregled za hipertenziju je važan za otkrivanje visokog krvnog pritiska. Ovaj pregled obuhvata merenje krvnog pritiska i procenu rizika od srčanih bolesti. Redovni pregledi krvnog pritiska mogu pomoći u praćenju stanja i smanjenju rizika od komplikacija.

Pregled za depresiju

Pregled za depresiju obuhvata procenu mentalnog zdravlja i dijagnostikovanje depresije. Ovaj pregled se obično vrši od strane psihijatra ili terapeuta. Rano otkrivanje i adekvatno lečenje depresije mogu poboljšati kvalitet života i smanjiti rizik od komplikacija.

Pregledi za određene populacije

Pregled za trudnice

Pregledi za trudnice su važni za praćenje zdravlja majke i razvoja bebe tokom trudnoće. Ovi pregledi uključuju praćenje rasta bebe, merenje krvnog pritiska, testiranje na infekcije i ultrazvuk za procenu fetalnog razvoja. Redovni pregledi trudnica su neophodni za zdravu trudnoću.

Pregled za decu

Pregledi za decu su ključni za praćenje rasta i razvoja dece. Ovi pregledi uključuju procenu telesne težine i visine, proveru fizičkog razvoja i testiranje vida i sluha. Redovni pregledi dece su važni za rano otkrivanje eventualnih problema i pravovremeno intervenisanje.

Pregled za starije osobe

Pregledi za starije osobe se fokusiraju na zdravlje i dobrobit starijih ljudi. Ovi pregledi uključuju procenu fizičkog i mentalnog zdravlja, testiranje funkcionalnosti i procenu rizika od padova. Redovni pregledi starijih osoba su važni za očuvanje zdravlja u kasnijim godinama.

Zaključak

Redovni lekarski pregledi su ključni za održavanje dobrog zdravlja i otkrivanje eventualnih zdravstvenih problema u ranoj fazi. Bez obzira na specifične potrebe ili uslove, postoji širok spektar pregleda koji mogu zadovoljiti vaše potrebe. Ne zaboravite da se redovno konsultujete sa svojim lekarom i pratite preporučeni raspored pregleda.

Česta pitanja

Kako često treba obavljati opšti lekarski pregled?

Opšti lekarski pregled se preporučuje obavljati redovno, barem jednom godišnje ili prema preporuci vašeg lekara. Međutim, frekvencija pregleda može varirati u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, starosti, porodične anamneze i eventualnih specifičnih potreba. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti češće pregledanje, posebno ako imate hronične bolesti ili rizike od određenih zdravstvenih problema. Važno je da redovno održavate kontakt sa svojim lekarom i sledite njegove preporuke o učestalosti opštih lekarskih pregleda.

Da li je ginekološki pregled obavezan za sve žene?

Ginekološki pregled se preporučuje svim ženama kao deo redovne zdravstvene nege. Iako nije obavezan, redovni ginekološki pregledi su važni za očuvanje ženskog reproduktivnog zdravlja i otkrivanje eventualnih zdravstvenih problema u ranoj fazi. Ginekološki pregled obuhvata procenu zdravlja reproduktivnih organa, testiranje na seksualno prenosive infekcije, Pap test za otkrivanje abnormalnih ćelija grlića materice i druge relevantne pretrage. Osim toga, ginekološki pregled pruža priliku da razgovarate o svim zdravstvenim pitanjima ili brigama koje imate u vezi sa reproduktivnim zdravljem. Važno je redovno održavati kontakte sa ginekologom i slediti preporuke o učestalosti ginekoloških pregleda koje vam daje vaš lekar, posebno u skladu sa vašim životnim dobom, reproduktivnim statusom i faktorima rizika.

Koji su faktori rizika za srčane bolesti koje se proveravaju tokom pregleda srca?

Tokom pregleda srca, proveravaju se razni faktori rizika za srčane bolesti. Evo nekoliko faktora rizika koji se često uzimaju u obzir:

 1. Visok krvni pritisak: Visok krvni pritisak (hipertenzija) je važan faktor rizika za srčane bolesti. Tokom pregleda srca, lekar će meriti vaš krvni pritisak kako bi utvrdio da li je unutar normalnih granica.

 2. Povišen nivo holesterola: Povišeni nivoi lošeg holesterola (LDL) mogu dovesti do nakupljanja plaka u arterijama i povećanog rizika od srčanih bolesti. Krvni testovi mogu se koristiti za merenje nivoa holesterola i procenu rizika.

 3. Gojaznost: Prekomerna težina i gojaznost povezane su sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Lekar će moći proceniti vaš indeks telesne mase (BMI) tokom pregleda i pružiti smernice za održavanje zdrave telesne težine.

 4. Pušenje: Pušenje je ozbiljan faktor rizika za srčane bolesti. Lekar će obično pitati o vašim navikama pušenja tokom pregleda srca i pružiti podršku i savete za prestanak pušenja.

 5. Fizička neaktivnost: Nedostatak redovne fizičke aktivnosti može povećati rizik od srčanih bolesti. Tokom pregleda, lekar će možda razgovarati o vašim aktivnostima i preporučiti odgovarajući nivo fizičke aktivnosti.

 6. Porodična anamneza: Postojanje bliskih rođaka sa srčanim bolestima može povećati vaš rizik. Lekar će verovatno uzeti u obzir porodičnu anamnezu tokom pregleda srca.

Ovo su samo neki od faktora rizika za srčane bolesti koji se često proveravaju tokom pregleda srca. Važno je redovno se konsultovati sa lekarom i razgovarati o vašim zdravstvenim istorijama i faktorima rizika kako bi se pravovremeno identifikovali i upravljali.

Koje vrste raka se mogu otkriti putem skrininga?

Skrining je proces pretrage koji se koristi za rano otkrivanje određenih vrsta raka. Evo nekoliko vrsta raka koje se često mogu otkriti putem skrininga:

 1. Rak dojke: Skrining za rak dojke uključuje mamografiju, koja je rendgenski snimak dojki. Mamografija može pomoći u otkrivanju raka dojke u ranoj fazi, čak i pre nego što se pojave simptomi.

 2. Rak debelog creva: Skrining za rak debelog creva može uključivati testiranje stolice na okultno krvarenje (FOBT), sigmoidoskopiju ili kolonoskopiju. Ovi testovi mogu otkriti prisustvo polipa ili kanceroznih promena u debelom crevu.

 3. Rak grlića materice: Pap test je skrining test koji se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija grlića materice koje mogu biti prekancerozne ili kancerozne. Takođe se može koristiti HPV testiranje za identifikaciju prisustva humanog papiloma virusa, koji može biti povezan sa rakom grlića materice.

 4. Rak prostate: Skrining za rak prostate uključuje testiranje nivoa prostate-specifičnog antigena (PSA) u krvi. Povišeni nivoi PSA mogu ukazivati na prisustvo raka prostate i zahtevati daljnje testiranje.

 5. Rak pluća: Skrining za rak pluća može se sprovoditi putem rendgenskog snimka pluća ili niskodozirane kompjuterizovane tomografije (CT). Ovi testovi mogu otkriti promene u plućima koje mogu biti znak raka.

Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom o preporučenim skrining testovima i učestalosti njihovog obavljanja, posebno ako imate određene faktore rizika ili porodičnu anamnezu povezanu sa određenim vrstama raka.

Da li je stomatološki pregled važan čak i ako nemam probleme sa zubima?

Da, stomatološki pregledi su važni čak i ako nemate vidljive probleme sa zubima. Redovni stomatološki pregledi omogućavaju održavanje oralnog zdravlja, prevenciju potencijalnih problema i rano otkrivanje bolesti ili stanja u usnoj šupljini.

Evo nekoliko razloga zašto je važno obavljati redovne stomatološke preglede, čak i kada nemate simptome ili probleme sa zubima:

 1. Rano otkrivanje karijesa: Stomatolozi mogu otkriti rane znake karijesa ili šupljina koje se možda ne primećuju golim okom. Rano lečenje karijesa može sprečiti dalje oštećenje zuba i potrebu za većim stomatološkim zahvatima.

 2. Prevencija gingivitisa i parodontalne bolesti: Redovni stomatološki pregledi omogućavaju rano otkrivanje i lečenje gingivitisa (zapaljenja desni) i parodontalne bolesti (bolesti potpornog tkiva zuba). Pravovremeno lečenje ovih stanja može sprečiti dalje napredovanje bolesti i očuvati zdravlje desni i kosti oko zuba.

 3. Procena oralnog zdravlja: Stomatološki pregledi omogućavaju detaljnu procenu stanja vaših zuba, desni, vilica i drugih oralnih struktura. Stomatolog može identifikovati potencijalne probleme poput prekomernog trošenja zuba, loše oralne higijene ili nepravilnog zagrižaja. Takođe vam mogu pružiti smernice za održavanje oralne higijene i preventivne mere za očuvanje zdravlja usta i zuba.

 4. Rano otkrivanje oralnih promena: Stomatolog može primetiti bilo kakve promene, lezije ili ranice u usnoj šupljini koje mogu biti simptomi oralnih bolesti ili čak rane znakove raka usta. Rano otkrivanje ovih promena povećava šanse za uspešno lečenje.

 5. Edukacija o oralnoj higijeni: Stomatolog vam može pružiti korisne savete o pravilnoj oralnoj higijeni, upotrebi zubne niti, izboru adekvatnih oralnih proizvoda i ishrani koja je dobra za oralno zdravlje. Ove informacije su dragocene čak i ako nemate trenutne probleme sa zubima, jer vam mogu pomoći da održavate zdrave navike i sprečite potencijalne probleme u budućnosti.

Ukratko, redovni stomatološki pregledi su važni za održavanje oralnog zdravlja, prevenciju problema i rano otkrivanje bolesti. Bez obzira na to da li imate trenutne probleme sa zubima ili ne, preporučuje se da posetite stomatologa barem jednom godišnje ili prema preporuci vašeg stomatologa.

 

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email