Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Vi pitate, mi odgovaramo: upala krajnika

Upala krajnika (tonsilitis) je inflamacija krajnika, što može biti uzrokovano bakterijama ili virusima. Simptomi su bol u grlu, otežano gutanje, crvenilo i otok krajnika, zatim i povišena temperatura.

Učestalost

Upala krajnika je jedna od najčešćih infekcija grla. Pogađa ljude svih uzrasta, ali je naročito česta kod dece.

Uzroci

Najčešći uzročnici su streptokok grupe A i virusi gripa i parainfluenze. Pored infekcije, upalu krajnika mogu izazvati i alergije, pušenje, zagađenje i loša oralna higijena.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma i fizičkog pregleda. Ponekad se uzima i bris iz krajnika za bakteriološku kulturu.

Lečenje

Lečenje upale krajnika obično podrazumeva primenu analgetika i antipiretika. Ukoliko je uzrok infekcija bakterijama, prepisuju se antibiotici. Kod težih oblika upale krajnika, može biti potrebno hospitalizacija.

Prevencija

Da bi sprečili pojavu upale krajnika, preporučuje se održavanje dobre oralne higijene, unos dovoljne količine tečnosti, ali i izbjegavanje izlaganja duvanskom dimu i drugim štetnim uticajima.

Komplikacije

Ako se upala krajnika ne liječi adekvatno ili se ponavlja, mogu se javiti komplikacije poput reumatizma, glomerulonefritisa ili kroničnog tonzilitisa.

Operativno lečenje

U slučaju čestih ili teških upala krajnika, kao i kod komplikacija, može se razmotriti operativno uklanjanje krajnika.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email