Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Upala prostate (prostatitis)

Prostata je žlezda koja je deo muškog polnog sistema. Smeštena je ispod mokraćne bešike, a ispred rektuma, završnog dela debelog crijeva. Teška je 15 - 25 grama, oblika i veličine kestena.

Postoji nekoliko različitih vrsta prostatitisa, a najčešći su akutni bakterijski prostatitis i hronični bakterijski prostatitis. Akutni bakterijski prostatitis je redak, ali uzrokuje teške simptome i zahteva hitno lečenje antibioticima. Hronični bakterijski prostatitis je teže lečiti i često se ponavlja.

Postoji i nebakterijski prostatitis, koji se češće javlja i koji uzrokuje slične simptome kao i bakterijski prostatitis, ali nije povezan s infekcijom. Lečenje se temelji na lekovima protiv bolova i antiinflamatornim lekovima.

Preventiva je važna za smanjenje rizika od upale prostate. To uključuje redovno mokrenje, izbegavanje dugog sjedenja na toaletu, ali i pravilnu higijenu genitalija.

U slučaju sumnje na upalu prostate, potrebno je kontaktirati lekara koji će propisati odgovarajući tretman. Uključuje analizu urina, ultrazvuk prostate i eventualno uzimanje uzorka tkiva iz prostate za analizu.

Ako je dijagnoza upala prostate, potrebno je pratiti preporuke lekara i redovno se javljati na kontrole. Lečenje se temelji na antibioticima, lekovima protiv bolova i antiinflamatornim lekovima.

Ukratko, upala prostate je inflamacija prostate koja može uzrokovati teškoće pri mokrenju, bol i umor. Postoje različite vrste upale prostate, a lečenje se temelji na antibioticima, lekovima protiv bolova i antiinflamatornim lekovima. Potrebno je konsultovati lekara u slučaju sumnje na upalu prostate i slediti njegove preporuke.

Uzrok upale prostate

Uzrok upale prostate nije u potpunosti razjašnjen, ali se smatra da su uključeni faktori kao što su infekcija bakterijama, imunološki poremećaji, hormonalni poremećaji i neke vrste dijabetesa. Pored toga, stres, nezdrava prehrana, pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola također se smatraju potencijalnim čimbenicima rizika za razvoj upale prostate.

Klinička slika

Klinička slika upale prostate može se razlikovati zavisno od vrste upale i stadijuma bolesti. U akutnom obliku upale prostate, simptomi su obično izraženiji i uključuju:

 • bol i nelagodu u perineumu (području između anusom i testisima)
 • poteškoće pri mokrenju (često mokrenje, bolno mokrenje, osećaj nelagode pri mokrenju)
 • povećanje volumena prostate
 • povećanje temperature

U hroničnom obliku upale prostate, simptomi su često blaži i uključuju:

 • bol i nelagodu u perineumu
 • često mokrenje, posebno noću
 • osećaj nelagode pri mokrenju
 • slab protok mokraće
 • krv u mokraći ili semenoj tečnosti.

S obzirom da su simptomi upale prostate slični simptomima drugih bolesti, potrebno je konzultirati lekara kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Dijagnoza

Dijagnoza upale prostate se postavlja na osnovu anamneze (istorije bolesti), fizikalnog pregleda i laboratorijskih testova. To uključuje:

 • Pregled prostate (digitalni rektalni pregled) koji se vrši palpacijom prostate kroz rektum
 • Test mokraće (urinokultura) koji se vrši kako bi se utvrdilo postoji li infekcija u mokraći
 • Analiza semene tečnosti koja se vrši kako bi se utvrdilo postoji li infekcija
 • Ultrazvuk prostate koji se vrši kako bi se utvrdio volumen prostate i eventualni tumori.

Ako se sumnja na kancer prostate potrebno je raditi PSA analizu krvi.

Lekar će na osnovu rezultata ovih testova moći postaviti dijagnozu i propisati odgovarajuću terapiju.

Lečenje upale prostate

Lečenje upale prostate zavisi o vrsti i stadijumu bolesti. U akutnom obliku upale prostate, lečenje se sastoji od uzimanja antibiotika koji će uništiti infekciju uz praćenje simptoma i kontrola temperature.

U hroničnom obliku upale prostate, lečenje se sastoji od uzimanja antibiotika, ako je prisutna infekcija, i lekova koji smanjuju upalu prostate. Također se preporučuje izbegavanje faktora koji mogu pogoršati simptome, kao što su prekomjerno konzumiranje alkohola i pušenje.

Fizikalna terapija kao što je masaža prostate, takođe može biti korisna u smanjenju upale i poboljšanju simptoma.

Ako se sumnja na kancer prostate potrebno je raditi PSA analizu krvi i raditi biopsiju prostate.

Terapija za kancer prostate zavisi od stadija bolesti i uključuje radikalnu prostatektomiju, radioterapiju, hormonoterapiju, ili kombinaciju ovih metoda.

Važno je napomenuti da svaki pacijent je jedinstven i da se liječenje prilagođava svakom pojedincu. Potrebno je konzultirati lekara za savet o najboljem planu lečenja.

Lekovi

Lekovi koji se preporučuju za lečenje upale prostate uključuju:

 • Antibiotici: Kada je upala prostate povezana s bakterijskom infekcijom, liječenje se obično sastoji od uzimanja antibiotika. Antibiotici se koriste za uništavanje infekcije i mogu se dati oralno ili intravenozno.

 • Antiinflamatorni lijekovi: Lijekovi koji smanjuju upalu, kao što su ibuprofen i naproksen, mogu se koristiti za smanjenje boli i nelagode u perineumu.

 • Alfablockeri: Ovi lekovi se koriste za smanjenje napetosti u mišićima prostate i smanjenje simptoma kao što su često mokrenje i bol pri mokrenju.

 • 5-alfa reduktazni inhibitori: Lekovi koji se koriste za lečenje benigne hiperplazije prostate (BHP) koji su namijenjeni za smanjenje volumena prostate.

 • Hormoni: Lekovi koji se koriste za lečenje raka prostate koji su usmereni na smanjenje proizvodnje testosterona, koji je hormon koji potiče rast stanica raka prostate.

Sekcija o lekovima je samo na osnovu dosadašenjeg istraživanja i ne predstavlja nikakvu  preporuku . Da biste dobili tačnu dijagnozu i preporučene lekove, posetite svog lekara.

 

Masaža prostata

Masaža prostate se često koristi u cilju prevencije zapaljenja prostate ili za poboljšanje simptoma u slučaju postojećeg zapaljenja. Ova metoda se sastoji od fizičkog pritiskanja prostate kroz rektum kako bi se izazvalo ispuštanje tekućine iz prostate.

Masaža prostate se može obaviti ručno ili pomoću posebnog uređaja.

Iako postoji nekoliko istraživanja koja su pokazala koristi masaže prostate u lečenju upale prostate, zdravstveni dokazi za prevenciju upale prostate nedovoljni. Stoga, masaža prostate nije preporučena kao jedina metoda prevencije upale prostate.

Masaža prostate je kontraindicirana ako postoji upala prostate, kancer prostate ili ako je prisutna krv u semenoj tečnosti. Potrebno je konsultovati lekara prije nego što se odlučite za ovu metodu lečenja.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email