Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Ovčije boginje - varičele boginje kod dece

Varičele su uobičajena infekcija kod dece, izazvana virusom Varičela-Zoster. Iako su obično bezopasne, varičele mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije kod odraslih i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Uvod:

 • Šta su Varičele?
 • Kako se prenose?
 • Zašto su češće u letnjem periodu?
 • Kako prepoznati simptome kod dece?

Simptomi i Lečenje:

 • Osip na koži
 • Visoka temperatura
 • Glavobolja i mučnina
 • Lečenje i ublažavanje simptoma
 • Kada treba posetiti lekara?

Prevencija:

 • Vakcina
 • Kako sprečiti širenje virusa
 • Kada deca mogu da se vrate u školu?

Komplikacije:

 • Upala pluća
 • Infekcija kože
 • Problemi sa vidom
 • Komplikacije kod trudnica

Ovčije - Varičele kod odraslih:

 • Zašto su varičele opasnije kod odraslih?
 • Simptomi i lečenje kod odraslih
 • Komplikacije kod odraslih

Razlika između varičela i malih boginja:

 • Sličnosti i razlike u simptomima
 • Kako se razlikuju po širenju i zarazi

Često postavljana pitanja:

 1. Kako se prenose ovčije boginje?
 2. Kako se leče ovčije boginje kod dece?
 3. Da li postoji vakcina protiv ovčijih boginja?
 4. Da li deca treba da ostanu kod kuće tokom perioda inkubacije?
 5. Da li su ovčije boginje opasnije kod odraslih?

Uvod

Varičele su češće u letnjem periodu zbog više faktora. Prvo, deca su tokom letnjih meseci češće u kontaktu sa drugom decom u vrtićima, školama, na igralištima, bazenima i drugim mestima gde se lako prenose zarazne bolesti kao što su varičele. Takođe, letnji period je karakterističan po vrućini i visokoj vlažnosti vazduha, što stvara idealne uslove za razvoj i širenje virusa. Kada je vazduh suv i hladniji, virusi ne preživljavaju dobro i manje su šanse za infekciju. Osim toga, ljudi u letnjim mesecima više putuju i dolaze u kontakt sa drugim ljudima iz različitih krajeva, što takođe može povećati šanse za infekciju varičelama.

Simptomi i Lečenje

Osnovni simptom varičela je osip po koži, koji se obično javlja nakon nekoliko dana nakon izloženosti virusu. Osip se počinje pojavljivati na licu i grudima, a zatim se širi na telo, ruke i noge. Osim osipa, deca mogu da imaju i povišenu temperaturu, glavobolju, mučninu i osećaj umora.

Lečenje varičela se uglavnom sastoji u ublažavanju simptoma. Deci se savetuje da uzimaju lekove protiv bolova i da miruju. Takođe, treba izbegavati grebanje osipa, jer to može uzrokovati infekcije i ožiljke.

U slučaju da dete ima visoku temperaturu, može se primeniti i antipiretik. U retkim slučajevima, varičele mogu uzrokovati ozbiljnije simptome, poput infekcije pluća ili zapaljenja mozga, pa je važno da se roditelji obrate lekaru ako primete bilo kakve znakove komplikacija.

Prevencija

Postoji vakcina protiv varičela koja se obično daje deci u dobi od 12 do 15 meseci, a zatim se ponavlja u dobi od 4 do 6 godina. Vakcina je veoma efikasna u sprečavanju zaraze virusom i smanjenju ozbiljnosti simptoma kod dece koja se zaraze.

Pored vakcine, postoje i drugi načini da se spreči širenje virusa. Deca koja su zaražena varičelama treba da ostanu kod kuće dok se simptomi ne ublaže, kako bi sprečili širenje virusa na druge. Takođe, treba izbegavati direktni kontakt sa osobama koje su zaražene ili sumnjaju da su zaražene. U slučaju da dete ide u vrtić ili školu, roditelji bi trebalo da obaveste osoblje o tome da dete ima varičele kako bi se sprečilo širenje virusa među ostalom decom.

Komplikacije

Iako su varičele obično bezopasne, mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije kod odraslih osoba i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom. Najčešće komplikacije uključuju zapaljenje pluća, infekciju kože, a u retkim slučajevima zapaljenje mozga, meningitis i encefalitis. Ove komplikacije su retke, ali mogu biti veoma ozbiljne i čak i smrtonosne.

Odrasle osobe i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom mogu dobiti teži oblik varičela, koji se naziva herpes zoster. Herpes zoster se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina i karakteriše se bolnim osipom koji se javlja samo na jednoj strani tela.

Kada deca mogu da se vrate u školu?

Deca koja su dobila varičele obično mogu da se vrate u školu nakon 7-10 dana od početka osipa i kada više nemaju nove osipe. Međutim, preporučljivo je da se konsultuju sa lekarom ili školskim medicinskim osobljem pre nego što se vrate u školu, kako bi se bili sigurni da su bezbedni za druge učenike i da nema rizika od daljeg širenja virusa. Ukoliko je dete imalo visoku temperaturu, preporučljivo je da sačeka još nekoliko dana nakon što se temperatura normalizuje pre nego što se vrati u školu.

Saveti za roditelje

Ako primetite da vaše dete ima simptome varičela, najbolje je da se obratite lekaru radi dijagnoze i saveta o lečenju. Međutim, postoje neki saveti koje roditelji mogu da primene kako bi pomogli svom detetu da se oporavi brže:

 • Držite dete kod kuće dok se simptomi ne ublaže kako biste sprečili širenje virusa na druge.
 • Ne dozvolite detetu da grebe osip kako bi se izbegle infekcije i ožiljci.
 • Obezbedite detetu lagane obroke i dovoljno tečnosti kako bi ostalo hidrirano.
 • Dajte detetu lekove protiv bolova ako je potrebno i ako ih prepiše lekar.
 • Obratite pažnju na znakove komplikacija i odmah se obratite lekaru ako primetite bilo kakve simptome.

Razlika između varičela i malih boginja

Varičele i male boginje su dve različite zarazne bolesti, iako mogu imati neke slične simptome. U nastavku ćemo navesti neke od sličnosti i razlika između ove dve bolesti.

Sličnosti:

 • Obe bolesti su izazvane virusima i prenose se kapljicama iz vazduha ili direktnim kontaktom sa zaraženom osobom.
 • Obe bolesti se javljaju sa simptomima poput groznice, malaksalosti, gubitka apetita i osipa na koži.
 • Osipi kod obe bolesti se pojavljuju nakon nekoliko dana od pojave prvih simptoma.

Razlike:

 • Varičele se karakterišu po pojavi osipa u vidu plikova i krusta koji se šire po celom telu, dok se osipi kod malih boginja obično javljaju na licu i vratu, pa se zatim šire po celom telu.
 • Osipi kod varičela se pojavljuju u talasima, dok se osipi kod malih boginja javljaju odjednom.
 • Varičele obično prolaze bez komplikacija, dok male boginje mogu izazvati teže komplikacije poput zapaljenja pluća, mozga ili srca.
 • Male boginje su zaraznije od varičela, jer se virus lako širi vazduhom, pa je dovoljan samo bliski kontakt sa zaraženom osobom da se dobije infekcija.

Kako se razlikuju po širenju i zarazi:

 • Varičele se prenose kapljicama iz vazduha ili preko direktnog kontakta sa zaraženom osobom. Osoba koja je zaražena varičelama može biti zarazna od 1 do 2 dana pre pojave osipa, pa sve dok svi plikovi ne postanu kruste (obično nakon 5 do 7 dana).
 • Male boginje se prenose kapljicama iz vazduha, pa je dovoljan samo bliski kontakt sa zaraženom osobom da se dobije infekcija. Osoba koja je zaražena malim boginjama je zarazna 4 dana pre pojave osipa, pa sve dok svi plikovi ne postanu kruste (obično nakon 4 do 5 dana).

Zašto su varičele opasnije kod odraslih?

Varičele su opasnije kod odraslih zbog njihovog slabijeg imunološkog sistema u odnosu na decu. Kada se virus varičela zarazi odraslu osobu, tijelo ima manje vremena da reaguje i razvije adekvatan odgovor na virus. Ovo može dovesti do komplikacija poput upale pluća, upale mozga, oštećenja vida, pa čak i smrti u vrlo rijetkim slučajevima. Stoga, odrasli koji nisu preboljeli varičele treba da budu posebno oprezni kada su izloženi ovom virusu, a u slučaju da se zaraze, treba da prate svoje simptome i potraže medicinsku pomoć ako primetite bilo kakve znakove komplikacija.

Zaključak

Varičele su virusna infekcija koja se često javlja kod dece i obično su bezopasne. Međutim, mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije kod odraslih i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom. Zbog toga je važno da se primene odgovarajuće mere prevencije, uključujući vakcinaciju i izbegavanje direktnog kontakta sa osobama koje su zaražene ili sumnjaju da su zaražene.

U slučaju da se vaše dete zarazi varičelama, najbolje je da se obratite lekaru radi dijagnoze i saveta o lečenju. U međuvremenu, možete primeniti neke od saveta za roditelje kako biste pomogli svom detetu da se oporavi brže.

Često postavljana pitanja

 1. Koliko dugo traje period inkubacije kod varičela? Period inkubacije kod varičela obično traje između 10 i 21 dan.

 2. Da li vakcina protiv varičela štiti od herpes zostera? Vakcina protiv varičela može smanjiti rizik od dobijanja herpes zostera, ali ne pruža potpunu zaštitu.

 3. Da li je varičele opasne po trudnice? Varičele su obično bezopasne po trudnice koje su preležale bolest ili su vakcinisane. Međutim, ako trudnica dobije varičele tokom trudnoće, postoji rizik od komplikacija za fetus.

 4. Da li su varičele zarazne? Da, varičele su veoma zarazne i lako se šire kapljicama iz vazduha ili preko kontakta sa zaraženom osobom.

 5. Da li je moguće dobiti varičele više puta u životu? Retko je moguće dobiti varičele više puta u životu, jer se nakon infekcije stvara trajni imunitet. Međutim, u retkim slučajevima može doći do reaktivacije virusa, što dovodi do pojave herpes zostera.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email