Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Nedostatak cinka i njegova važnost

Naše telo reaguje na sve nedostatke, a glavni pokazatelj da mu nešto nedostaje su znaci koje nam telo šalje. Nemojte ignorisati prve znake zdravstvenih problema. Da bi telo pravilno funkcionisalo neophodan mu je cink!

Zašto je važno da unosimo cink?

Cink je mineral koji je jedan od najvažnijih za zdravlje. Pomaže očuvanju imunog sisteme, tako što doprinosi produkciji anti tela i limfocita. Pored toga utiče na stvaranje slobodnih radikala u očima, čime štiti oči od potencijalnih bolesti. Važan je za organizam, jer poboljšava probavu, unapređuje zdravlje creva, tako što osnažuje crevne zidove.

Cink je neophodan za obnavljanje oštećenih ćelija creva.Cink ima važnu ulogu u preko 300 enzimskih reakcija. Poseduje antibakterijska i antiinfalamtorana svojstva, poboljšava nervne impulse, i utiče na porast testosterona.

Preporučena doza cinka, za odrasle žene iznosi 8 mg, dok je za odrasle muškarce 11 mg. Doza od 12 mg predviđena je za trudnice i dojilje.
Nalazi se u namirnicama; jajima, orašastim plodovima, mahunarkama, morskim plodovima, kao i u crvenom mesu.

Kako da prepoznamo da nam nedostaje cink?

Najčešći simptomi da vašem organizmu nedostaje cink je osećaj napetosti i umora. Nedostatak cinka može dovesti i do depresije, dijareje, česte prehlade, a može prouzrokovati probleme sa kožom, kosom ili uticati na plodnost.Pročitaj ceo tekst

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email