Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

| LekarskiPregled

Vrste lekara i specijalizacija

U modernom zdravstvenom sistemu, postoji mnogo različitih vrsta lekara i specijalizacija. Razumevanje njihovih uloga može biti korisno kako biste doneli informisane odluke o zdravstvenoj zaštiti.

U ovom članku, istražićemo neke od najčešćih pravaca u medicini i specijalizacija koje lekari mogu izabrati.

Opšti praktičar (lekar opšte medicine):

 • Održavanje opšteg zdravlja pacijenata
 • Dijagnostika i lečenje uobičajenih bolesti
 • Enciklopedijsko znanje o različitim oblastima medicine

Opšti lekar, poznat i kao porodični lekar, pruža osnovnu zdravstvenu zaštitu. Oni su prvi kontakt pacijenta sa zdravstvenim sistemom i mogu dijagnostikovati i lečiti razne bolesti i stanja. Opšti lekari često upućuju pacijente specijalistima za dalju dijagnostiku i lečenje.

Pedijatar

 • Zdravstvena nega dece svih uzrasta
 • Dijagnostika i lečenje dečjih bolesti
 • Praćenje rasta i razvoja dece

Pedijatri su specijalisti za dečju medicinu. Oni pružaju zdravstvenu zaštitu deci od rođenja do adolescencije. Pedijatri se bave dijagnozom i lečenjem bolesti specifičnih za decu, kao i praćenjem rasta i razvoja deteta.

Internista

 • Dijagnostika i lečenje odraslih pacijenata
 • Fokus na unutrašnje organe, sistemsku bolest i hronične probleme
 • Specijalizacija u kardiologiji, gastroenterologiji, pulmologiji, itd.

Doktor internista je specijalista unutrašnje medicine koji se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom bolesti unutrašnjih organa kod odraslih osoba. Internisti se fokusiraju na celokupno zdravlje pacijenta, sa posebnim naglaskom na sistemsku procenu i lečenje različitih bolesti.

Hirurg

 • Operativni zahvati za uklanjanje bolesti, povreda ili deformacija
 • Različite specijalizacije: neurohirurg, kardiohirurg, ortoped, plastični hirurg, itd.

Hirurzi su specijalisti koji se bave hirurškim zahvatima. Oni mogu obavljati operacije kako bi lečili bolesti, povrede ili stanja koja zahtevaju hirurški tretman. Hirurzi se često specijalizuju u određenim oblastima kao što su kardiovaskularna hirurgija, ortopedija, plastična hirurgija itd

Ginekolog

 • Zdravstvena nega žena, posebno reproduktivnog sistema
 • Dijagnostika i lečenje ginekoloških bolesti
 • Pružanje prenatalne nege i porođajnih usluga

Ginekolozi se bave reproduktivnim zdravljem žena, uključujući dijagnostiku i lečenje ginekoloških bolesti. Akušeri se specijalizuju za praćenje trudnoće i porođaj. Oni pružaju medicinsku podršku tokom trudnoće, porođaja i postporođajnog perioda.

Oftalmolog

 • Dijagnostika i lečenje bolesti oka
 • Pružanje oftalmološke terapije i hirurških zahvata
 • Propisivanje naočara i kontaktnih sočiva

Oftalmolog je lekar specijalizovan za dijagnostikovanje, lečenje i prevenciju bolesti očiju i vidnog sistema. Oftalmologija je grana medicine koja se bavi sveobuhvatnom negom vida i očiju.

Oftalmolozi se bave različitim stanjima oka, uključujući kataraktu, glaukom, makularnu degeneraciju, dijabetesnu retinopatiju, infekcije oka, povrede oka, kao i refraktivne probleme kao što su kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam. Takođe, oni vrše pregled vida i propisuju naočare ili sočiva kako bi korigovali vidne probleme.

Otorinolaringolog (ORL lekar)

 • Dijagnostika i lečenje bolesti uha, nosa i grla
 • Hirurški zahvati na ovim regijama, kao i na glavi i vratu

ORL (otorinolaringolog) lekar je specijalista koji se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom bolesti uha, nosa i grla, kao i povezanih struktura glave i vrata. ORL lekari su obučeni da se bave različitim stanjima koja utiču na ove regije tela.

ORL lekari se bave različitim problemima u vezi sa sluhom, kao što su gubitak sluha, tinitus (zujanje u ušima) i problemi sa ravnotežom. Oni takođe dijagnostikuju i leče bolesti nosa i sinusa, kao što su alergijski rinitis, sinuzitis i polipi nosa. Problemi sa grlom, kao što su upala grla, promuklost, probleme sa gutanjem i infekcije, takođe spadaju u njihovu nadležnost.

Psihijatar

 • Dijagnostika i lečenje mentalnih poremećaja
 • Pružanje psihoterapije i propisivanje psihijatrijskih lekova

Psihijatar je lekar specijalizovan za dijagnostikovanje, lečenje i prevenciju mentalnih poremećaja. Psihijatrija je grana medicine koja se bavi proučavanjem i lečenjem mentalnih bolesti, emocionalnih poremećaja, kognitivnih poremećaja i ponašajnih problema.

Psihijatri koriste medicinske metode i terapije kako bi pomogli pacijentima koji pate od različitih mentalnih bolesti kao što su depresija, anksioznost, bipolarni poremećaj, šizofrenija, poremećaji ishrane, zavisnosti, autizam i mnogi drugi. Oni vrše procenu mentalnog zdravlja pacijenata kroz intervju, razgovor o simptomima, psihološke testove i fizički pregled.

Dermatolog

 • Dijagnostika i lečenje kožnih bolesti
 • Estetski tretmani kože
 • Uklanjanje kožnih promena i tumora

Dermatolog je lekar specijalizovan za dijagnostikovanje, lečenje i prevenciju bolesti kože, kose i noktiju. Dermatologija je grana medicine koja se bavi sveobuhvatnom negom kože i njenim pridruženim stanjima.

Dermatolozi se bave širokim spektrom stanja kože, kao što su akne, ekcemi, psorijaza, dermatitis, infekcije kože, alergijske reakcije, kožni tumori i mnoge druge bolesti. Oni takođe pružaju dijagnostiku i lečenje problema sa kosom, poput ćelavosti, peruti i drugih oboljenja.

Radiolog:

 • Dijagnostika i interpretacija rendgenskih, CT, MRI i drugih medicinskih snimaka
 • Procena bolesti i povreda unutrašnjih organa i kostiju

Radiolog je lekar specijalizovan za tumačenje medicinskih snimaka i dijagnostikovanje bolesti i povreda na osnovu tih snimaka. Radiologija je grana medicine koja koristi različite slikovne tehnike radi dobijanja detaljnih informacija o unutrašnjim strukturama tela.

Radiolozi koriste različite tehnike snimanja kao što su rendgenski snimci, ultrazvuk, kompjuterizovana tomografija (CT), magnetna rezonanca (MR) i nuklearna medicina kako bi vizualizovali organe, kosti, krvne sudove i tkiva pacijenta. Na osnovu tih slika, radiolog može identifikovati abnormalnosti, tumore, povrede, upale i druge patološke promene.

Anesteziolog:

 • Pružanje anestezije tokom operativnih zahvata i drugih medicinskih procedura
 • Praćenje vitalnih funkcija pacijenta tokom anestezije

Anesteziolog je lekar specijalizovan za upravljanje anestezijom tokom medicinskih procedura i hirurških zahvata. Anesteziologija je grana medicine koja se bavi obezbeđivanjem bezbolnog iskustva pacijentima tokom operacija i drugih medicinskih postupaka.

Anesteziolozi su odgovorni za procenu pacijentovog zdravstvenog stanja pre operacije, odabir odgovarajuće vrste anestezije i pružanje brige tokom celokupnog anesteziološkog procesa. Oni prate vitalne funkcije pacijenta tokom operacije, održavaju stabilnost srca, disanja, krvnog pritiska i nivoa tečnosti u telu.

Za kraj

Ovaj blog ima za cilj pružiti osnovni pregled nekih od glavnih pravaca u medicini, ali treba imati na umu da postoji mnogo više specijalizacija i subspecijalizacija koje se bave različitim aspektima medicinske prakse.

U medicini postoji širok spektar pravaca i specijalizacija koje lekari mogu izabrati. Od opštih lekara koji pružaju osnovnu zdravstvenu zaštitu, do specijalista koji su eksperti u određenim oblastima, svaki lekar ima važnu ulogu u zdravstvenom sistemu.

Razumevanje tih razlika pomaže nam da bolje razumemo kako se lekari uklapaju u našu zdravstvenu zaštitu i kako možemo najbolje iskoristiti njihove usluge za naše zdravstvene potrebe.

Dodaj komentar

Potreban ti je lekar? Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

Čitaj još tekstova

Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
Razumeti glavobolju: više od samo bola u glavi
16.02.2024. 7 min

Glavobolja je neizbežna saputnica ljudskog iskustva, jedna od onih dosadnih i često bolnih pojava koja nas može preplaviti u najneočekivanijim trenucima. Često je tretiramo olako, možda kao posledicu stresa ili umora.

Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
Escherichia coli: bakterija koja izaziva kontroverze u svetu mikrobiologije
01.02.2024. 9 min

Escherichia coli, često poznata kao E. coli, je bakterija koja je postala poznata širom sveta, ali ne samo zbog svoje prisutnosti u crijevima ljudi i životinja. Ova bakterija je često centralna figura u istraživanjima u oblasti mikrobiologije.

Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
Bypass želuca: gastric bypass - roux-en-y
31.01.2024. 14 min

Hirurgija za bypass želuca, poznata i kao "Roux-en-Y," predstavlja medicinski postupak za gubitak telesne težine. Ovaj postupak deluje modifikacijom vašeg digestivnog sistema.

Dodatni Medicinski Alati

Medicinski kalkulatori su online alati putem kojih možete veoma lako, unošenjem traženih vrednosti da izračunate određene parametre vezane za stanje vašeg organizma.

Uloguj se i pošalji komentar

Imaš nalog? Odlično. Uloguj se!

Ako nemaš, napravi nalog.
Registracija traje manje od 10 sekundi!

Zdravo slovo

Zdravo slovo blog je sastavni deo platforme Lekarskipregled.rs i ima za cilj da informiše pacijente o raznim temama. Takođe, jedan od ciljeva je da pacijenti razumeju značaj preventivnih lekarskih pregleda.
Zdravlje ne sme da čeka!

Još ovakvih tekstova pravo na vaš email