Naš sistem najbolje funkcionise kada je JavaScript uključen.

Transfuzija Krvi | Radmila Lisica Nikolić

Potrebna AB+ krvna grupa - Radmila Lisica Nikolić

  • Objavljeno: 05.04.2024.
abplus

Opis

Radmila Lisica Nikolić očekuje našu pomoć! LekarskiPregled.rs obaveštava posetioce sajta da je hitno potrebna transufuzija krvi, grupe AB+.

U susret operaciji zakazanoj za 7 dana, apelujemo na vašu humanost i solidarnost. Našoj dragoj Radmili su potrebna dva davaoca krvi bilo koje grupe. Ovaj čin nesebične pomoći može biti ključan za uspeh operacije i Radmilin oporavak.

Ako ste zdravi, voljni i u mogućnosti da delite ovaj dar života, molimo vas da se javite u Institut za transfuziju krvi Beograd. Vaša pomoć u ovom trenutku ima neprocenjivu vrednost. Ujedinimo se u ovom humanom gestu i pokažimo snagu zajednice kada je to najpotrebnije.

Za sve dodatne informacije i kako postati davalac, slobodno se obratite Institutu. Vaša velikodušnost može nekome pokloniti novi početak. Budimo tu jedni za druge.

Zajedno činimo razliku. Hvala vam na humanosti.

Ko sve može dati krv

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. To znači da je potrebno da se zadovolje sledeći kriterijumi:

  • - Da je osoba zdrava, dobrog opšteg stanja
  • - Teža od 50 kg
  • - Telesne temperature manje do 37°C
  • - Pulsa između 50 - 100/min
  • - Krvnog pritiska: ne višeg od 24/14 kPa i ne nižeg od 13,3/8,66 kPa
  • - Limfne žlezde vrata i pazuha, jetra i slezina ne smeju biti uvećane
  • - Hemoglobin mora biti iznad 135 g/L (Hct = 0.38) za muškarce
  • - Hemoglobin mora biti iznad 125 g/L (Hct = 0.4) za žene
  • - Interval između davanja krvi je 3 meseca (12 nedelja) za muškarce i 4 meseca (16 nedelja) za žene

Informacija o proceduri davanja krvi

Ceo postupak od dolaska davaoca do napuštanja službe traje oko 30 minuta, a sastoji se od: popunjavanja Upitnika za davaoca, registracije, određivanja nivoa hemoglobina, lekarskog pregleda, davanja krvi iz vene u pregibu lakta i posluženja zahvalnim obrokom. Informacije o proceduri davanja krvi su sažete u štampanom Uputstvu za davaoce koji dobija svaki davalac pri dolasku.

Kako se ponašati posle davanja krvi ?

Posle davanja krvi zavoj na pregibu lakta ne treba skidati sledeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno (za 3-4 čaše vode). Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbegavati teži fizički rad ili vežbe kao što su podizanje tereta, bildovanje, guranje teških predmeta, najmanje 4 sata posle davanja krvi. Izbegavati žurbu, pušenje bar 2 sata, alkohol bar 8 sati, dugotrajno stajanje, pregrejane prostorije. Tog dana ne kretati kao vozač na dug i naporan put niti obavljati rizičan posao (npr.penjanje, rad na skeli i sl.).

Potrebni dokumenti za dobrovoljno davanje krvi

Poštujući Zakon o transfuzijskoj medicini potrebno je da potencijalni davaoci krvi, državljani Republike Srbije, prilikom prijavljivanja pokažu na uvid lični dokument sa slikom i matičnim brojem.

Potencijalni davaoci krvi, strani državljani, rezidenti u Srbiji duže od 6 meseci osim toga na uvid pokazuju i dokument o privremenom boravištu u Srbiji.

Potreban ti je lekar?
Pronađi termin na LekarskiPregled.rs

Imamo veliki izbor ordinacija i lekara iz različitih oblasti medicine, što znači da možeš pronaći specijalistu koji će se brinuti o tvom zdravlju na način na koji tebi odgovara. Bez obzira da li tražiš pedijatra, ginekologa ili specijalistu za neku drugu oblast, mi ćemo ti pomoći da pronađeš idealnog lekara.

Zakazivanje pregleda online, brzo i jednostavno, gde god da se nalaziš. Ne gubi vreme čekajući u redu ili tražeći slobodan termin, već jednostavno poseti lekarskipregled.rs i zakaži pregled u samo nekoliko klika.Brzo, sigurno i praktično. Zakazivanje pregleda nikada nije bilo lakše!

viber grupa